Проблеми освіти ромів та шляхи їх вирішення

 

Під такою назвою 28 травня у Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації відбулося засідання «круглого столу» за участю представників Управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації, Департаменту освіти і науки ОДА, представників ромської спільноти Вінниччини та ЗМІ.
Учасники зібрання обговорили питання роз’яснювальної роботи серед батьків та учнів щодо важливості здобуття загальної середньої освіти для ромів, організації позаурочної роботи та забезпечення психологічної допомоги учням – ромам, з метою успішної адаптації їх до навчального процессу. Доповідачі торкнулися також питань навчання та виховання ромів у загальноосвітніх навчальних закладах Калинівського району та м. Вінниці.
"В Україні проживає близько 40 тис. представників ромської національності, але за деякими дослідженнями їх нараховується від 100 до 400 тис осіб. Але найбільше їх, звичайно, проживає у Закарпатській та Одеській областях. На Вінниччині нараховується близько тисячі ромів»,- зауважила заступник начальника Управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації - начальник відділу у справах національностей Алла Ратинська.
Вона також зазначила, що ромська спільнота є найбільш вразливою, - це і бідність, і ізоляція, і проблеми працевлаштування, доступу до освіти, медичного обслуговування, надання соціальних послуг. За словами Алли Ратинської, найбільш болючою сьогодні є проблема освіти дітей ромської спільноти, якою мають опікуватися не лише представники ромської громади, але й державні органи на центральному та місцевому рівнях. За статистикою, більш ніж 94% ромів не закінчують середньої освіти, тільки 2% отримують вищу освіту, лише 6% отримують середню, або професійно-технічну освіту, 10% -неповну середню освіту.
Начальник відділу загальної середньої та дошкільної освіти Департаменту освіти і науки Вінницької ОДА Олена Дорош зосередила увагу на тому, що ромське питання є надзвичайно актуальним для Вінниччини: «Сьогодні в області 894 загальноосвітніх навчальних закладів, де навчається 149 тис. осіб. Станом на 1 січня 2014 р. кількість ромів, що здобувають середню освіту становила 288 осіб, а на 1 вересня налічуватиметься 294 особи. Роми навчаються в 11 районах та 4 містах Вінницької області",- повідомила вона.
У ході засідання було прийнято рішення, що сприятиме покращенню здобуття освіти представниками ромської громади. Першочерговими завданнями було визначено: забезпечення обліку дітей шкільного віку ромської національності з метою максимального їх залучення до навчального процесу; сприяння залученню учнів ромської національності до позаурочної, позашкільної роботи, участі у тематичних конкурсах, спортивних змаганнях, гуртках тощо; надання психологічної допомоги учням ромської національності з метою їх успішної адаптації до навчального процесу; організація профорієнтаційної роботи із стимулювання осіб, які належать до ромської національної меншини, до отримання професійно-технічної та вищої освіти.
Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА