Процес об'єднання для районів, де немає ОТГ розпочнеться в червні
15.06.18

13 червня під керівництвом першого заступника голови обласної державної адміністрації Андрія Гижка відбулась нарада з питань впровадження реформи місцевого самоврядування в Україні.

У засіданні також взяли участь директор Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку ОДА Володимир Мережко та заступник директора Департаменту фінансів облдержадміністрації Олександр Горба.

До заходу долучилися голови міст, селищ районного значення; голови сільських рад та голови об’єднаних територіальних громад, представники Вінницького відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування», Вінницького регіонального відділення Асоціації міст України та Вінницької обласної асоціації органів місцевого самоврядування.

Під час проведення наради керівник Вінницького відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Олег Левченко наголосив на перспективі впровадження реформи місцевого самоврядування на Вінниччині. За даними «Центру розвитку місцевого самоврядування», на сьогодні у Вінницькій області створено 35 об’єднаних територіальних громад, до складу яких увійшли 103 громади. З них – 19 сільських,10 селищних та 6 міських. Варто підкреслити, що наразі в ОТГ мешкає четверта частина населення регіону.

Крім цього, за кількістю договорів міжмуніципального співробітництва (ММС) Вінниччина посідає 2-ге місце в Україні. Зокрема, 98 громад використовують зазначені договори у таких сферах як: благоустрій, житлово-комунальне господарство, соціальні послуги та інші.

Під час обговорення нагальних питань щодо перебігу реформи місцевого самоврядування, значна увага була приділена ключовим викликам для невеликих громад, динаміці державної підтримки на місцях, вирішенню питання щодо подолання географічних відстаней між громадами, економічного обґрунтування необхідності приєднання територіальних громад на конкретних прикладах, формуванню шкільної мережі в малих територіальних громадах, включаючи питання відповідного кадрового забезпечення тощо.  

Також керівник Вінницького регіонального відділення Асоціації міст України Владислав Філатов поінформував присутніх про реалізацію вимог ЗУ «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» щодо добровільного приєднання територіальних громад, сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення». Зокрема, посадовець підкреслив необхідність урахування комплексу фінансово-економічних, соціальних показників під час практичної реалізації Перспективного плану.

Присутні також ознайомились із ключовими проблемами та перспективами об’єднання територіальних громад, особливостями їх фінансової спроможності тощо.

На завершення засідання, перший заступник голови ОДА Андрій Гижко наголосив на персональній відповідальності керівників на місцях щодо процесу об’єднання територіальних громад та їх подальшого становища. Також Андрій Гижко підкреслив наявність граничних термінів стосовно етапів об’єднання, передбачених нормами чинного законодавства. Зокрема, не пізніше 23 червня необхідно прийняти рішення сесії суміжної громади про надання згоди на добровільне об’єднання та делегування представника до складу спільної робочої групи. Натомість, підготовка проектів рішень щодо добровільного об’єднання та громадське обговорення має відбутися не пізніше 3 липняНе  пізніше 15 липня має бути рішення сесії всіх громад про схвалення проекту рішення щодо добровільного об’єднання територіальних громад. Схвалені проекти рішень до облдержадміністрації необхідно подати не пізніше 17 липня.

Вже 1 серпня поточного року передбачено надання висновків обласною державною адміністрацією.


Офіційний сайт Вінницької облдержадміністрації 
www.vin.gov.ua

123