Профілактика відмов від новонароджених дітей

З метою профілактики відмов від новонароджених дітей та допомоги жінкам, що опинились у складних життєвих обставинах комунальний заклад «Козятинський обласний соціальний центр матері та дитини», створений згідно рішення 15 сесії обласної Ради 5 скликання від 16 січня 2008 року №480.
Заклад розташований за адресою м. Козятин, вул. Пролетарська, 91. Він забезпечує тимчасове проживання жінок на сьомому – дев’ятому місяці вагітності та матерів з дітьми віком від народження до 18 місяців, які опинилися в складних життєвих обставинах, що перешкоджають виконанню материнських обов’язків у зв’язку з відсутністю або непридатністю для проживання житла, вимушеною міграцією, наркотичною або алкогольною залежністю одного з членів родини, насильством, зневажливим ставленням і складними стосунками в родині, безпритульністю, сирітством. До закладу можуть бути зараховані матері, які мають дітей дошкільного віку за умови, що вік одного з них не перевищує 18 місяців. Метою діяльності є запровадження нових форм соціальної підтримки жінок та запобігання відмові батьків від новонароджених дітей. Заклад розрахований на одночасне перебування 10 жінок з дітьми.
Основні завдання центру:
- створення належних психолого-педагогічних і житлово-побутових умов для забезпечення нормальної життєдіяльності осіб, що тимчасово у ньому проживають;
- надання безоплатних психологічних, соціально-педагогічних, правових, соціально-економічних, соціально-медичних, соціально-побутових та інформаційних послуг мешканцям закладу;
Сприяння здобуттю особами, що тимчасово в ньому проживають, освіти, фаху, навичок самостійного життя з дитиною поза межами центру, захист їх прав та інтересів.
З клієнтами центру працюють психолог, соціальний педагог, вчитель-реабілітолог, медична сестра.
Директор: Живчик Валентина Григорівна, закінчила Київський державний педагогічний інститут ім. О.М.Горького, викладач педагогіки, психології педучилища та середньої школи, методист. Штатний розпис закладу затверджено в кількості 11осіб.
З початку функціонування заклад забезпечив тимчасове проживання 125 осіб, з них 53 жінки (в т.ч.12 вагітних), 72 дітей. Станом на 20.05.2013 року в центрі перебуває 21 особа – 9 мам та 12 дітей. Середній термін перебування у закладі, тобто час за який вдається вирішити юридичні, економічні, соціально-побутові, інші проблеми клієнтів центру та підготувати їх до самостійного життя – 8-10 місяців.
Понад 40% підопічних центру – випускники інтернатних закладів з числа дітей сиріт та позбавлених батьківського піклування, троє з них - неповнолітні (відповідно 16,15 та 13 років). За п’ять  років працівники центру допомогли зекономити кошти, знайти, придбати, юридично оформити на всіх членів сім’ї житло для 39 осіб (15 мам, 24 дітей). 15 сімей клієнтів зуміли налагодити особисте сімейне життя, 12 підопічних одружились, всі клієнти налагодили стосунки з рідними.
Із 2011 року ЦМД працює за новим Стандартом надання соціальних послуг соціальним центром матері та дитини, затвердженого наказом Державної соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді від 10.06.2011 р. №23. Стандарт встановлює основні вимоги до змісту, обсягу та процесу надання послуг, що дає можливість фахівцям ЦМД і центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді визначити необхідні ресурси, організувати роботу з клієнтами закладу і забезпечити досягнення результату. З метою покращення якості соціальних послуг Стандартом передбачено 4 етапи взаємодії ЦСССДМ із закладом:
1 етап – влаштування клієнта у заклад та заповнення акту передачі документів до ЦМД.
2 етап – участь представників центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у супервізійних нарадах стосовно обговорення ведення випадку клієнта. Надання послуг ЦМД здійснюється згідно з індивідуальним планом роботи з клієнтом,.
3 етап – за три місяці до завершення терміну перебування клієнта в ЦМД працівник, відповідальний за ведення випадку, ініціює та проводить командне обговорення випадку, під час якого учасники визначають основні кроки підготовки до влаштування матері з дитиною у громаді. На обговорення запрошується відповідальний за супровід спеціаліст центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, району чи міста, з якого направлено матір до закладу. При необхідності планується спільний виїзд з метою обстеження місця майбутнього проживання матері з дитиною та визначення необхідних витрат. За два тижні до завершення перебування клієнтів у закладі фахівець ЦМД направляє висновки  та рекомендації до центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, який буде здійснювати подальший соціальний супровід матері з дитиною у громаді.
4 етап – в день від’їзду матері з дитиною із ЦМД працівник, відповідальний за ведення випадку, підписує акт передачі документів від ЦМД до центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.
Постпрограмний моніторинг та соціальний супровід здійснюється відповідним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Після вибуття клієнтів із закладу фахівець, який здійснює соціальний супровід матері з дитиною, надає кожних 3 місяці протягом одного року (всього 4 звіти у довільній формі на кожну родину) інформацію директору обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (копія – директору ЦМД) про виконання плану соціального супроводу з урахуванням рекомендацій ЦМД.
Перелік документів, необхідних для влаштування до Козятинського обласного соціального центру матері та дитини:
- клопотання до обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді місцевих органів виконавчої влади (органів місцевого самоврядування), які беруть на себе зобов’язання вирішити за час перебування у закладі особи, що направляється, питання щодо її подальшого влаштування;
- направлення Вінницького обласного центру центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;
- паспорт/свідоцтво про народження матері;
- свідоцтво про народження дитини/дітей;
- ідентифікаційний код жінки;
- документ про освіту;
- свідоцтво про одруження;
- довідки з лікувального закладу про стан здоров’я матері та дитини.
Якщо ж жінка опинилась у вкрай складних життєвих обставинах і відмову від дитини неможливо попередити, у Вінниці існує «Вікно життя», у якому матері зможуть анонімно залишити небажану дитину. Цей пункт, який організували при своєму монастирі черниці зі згромадження Дочок Милосердя Каносіянок, знаходиться у центрі міста, за адресою Соборна, 18.
 «Вікно життя» діе за відпрацьованою у інших містах системою: після того, як мати покладе у нього свою небажану дитину, всередині монастиря спрацьовує сигналізація, яка викличе монахиню. Після цього малюка оглядають, миють, перевдягають. Якщо пуповина необроблена, лікар з амбулаторно-лікувального центру, який діє при монастирі, обробляє її, накладає скобу. Монахині також зобов’язані викликати міліцію, яка складає відповідний акт, разом з яким карета швидкої відвозить немовля у міський медичний Центр Матері та Дитини.
Організатори наголошують на абсолютній анонімності «Вікна життя». Навколо нього немає камер спостереження, а у кімнаті, в якій розташоване вікно, люди з’являться лише через кілька хвилин після того, як туди покладуть немовля. У вікні постійно підтримується комфортна для дитини температура. Саме вікно, хоч і розташоване у центрі міста, але від людної вулиці його закриває прилеглий будинок. Важливо, що ще протягом кількох місяців мати може забрати свою дитину з міського медичного Центру Матері і Дитини.
 
За додатковою інформацією можна зветратись за адресами:
м. Вінниця, вул. Володарського, 47 Вінницький обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді тел. (0432) 67-10-40; e-mail: vocsssdm@ukr.net
м. Вінниця, вул. Соборна, 18 Амбулаторний медичний центр імені св. Джанни Беретти Моля Монастиря-Згромадження Дочок Милосердя Каносіянок тел. (0432)35-20-73