Програма «Доступні ліки» дає можливість здешевити ліки хворим
05.05.17

Про це повідомив головний лікар районного медичного центру первинної медико-санітарної допомоги Віктор Коваль.

Віктор Аврамович, зокрема, зазначив, що в районі, як і по всій Україні, ведеться активна робота щодо впровадження Урядової програми «Доступні ліки», якою передбачено механізм відшкодування вартості ліків (реімбурсації) на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму.

Щоб отримати безкоштовні ліки, необхідно звернутися до лікаря та отримати виписаний рецепт, у якому вказується не торгова марка препарату, а непатентована назва (МНН), тобто діюча речовина ліків.

Що таке реєстр референтних цін і як ним користуватись? Міністерство охорони здоров’я порівняло ціни на аналогічні МНН у 5 сусідніх країнах України – Польщі, Словаччини, Угорщини, Чехії та Латвії. На основі медіани ціни за добову дозу лікарського засобу в цих 5 країнах, уряд встановив граничну ціну на лікарський засіб, яку буде компенсувати держава. Референтне ціноутворення дозволило знизити ціни на основні лікарські засоби та зробити їх доступнішими для пацієнтів.

Реєстр оптово-відпускних цін визначає максимальну ціну препарату, який може взяти участь в урядовій програмі «Доступні ліки».

Держава компенсує вартість найдешевшого лікарського засобу, який подав заявку на участь в програмі «Доступні ліки». Тобто, такий препарат пацієнт матиме змогу отримати безкоштовно.

Дорожчий препарат, ціна на який не перевищує граничну референтну, пацієнт може отримати, доплативши різницю між мінімальною ціною та роздрібною ціною обраного препарату.

Ліки, ціна на які перевищує референтну ціну в 5 сусідніх країнах, не підпадають під програму відшкодування.

У Реєстрі лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, вказується перелік із 21 міжнародної непатентованої назви, які входять до програми «Доступні ліки». Зокрема:

СЕРЦЕВО-СУДИННІ ЗАХВОРЮВАННЯ:
Аміодарон (Amiodarone)
Амлодипін (Amlodipine)
Атенолол (Atenolol)
Верапаміл (Verapamil)
Гідрохлортіазид (Hydrochlorothiazide)
Спіронолактон (Spironolactone)
Фуросемід (Furosemide)
Дигоксин (Digoxin)
Еналаприл (Enalapril)
Ізосорбіду динітрат (Isosorbide dinitrate)
Карведілол (Carvedilol)
Клопідогрель (Clopidogrel)
Метопролол (Metoprolol)
Нітрогліцерин (Glyceryl trinitrate)
Симвастатин (Simvastatin)
Бісопролол (Bisoprolol)

БРОНХІАЛЬНА АСТМА:
Беклометазон (Beclometasone)
Будесонід (Budesonide)
Сальбутамол (Salbutamol)

ДІАБЕТ ІІ ТИПУ:
Метформін (Metformin)
Гліклазид (Gliclazide)

Щоб придбати безкоштовно або з частковою доплатою ліки, до складу яких входять зазначені діючі речовини, необхідно із виписаним рецептом завітати до аптеки, яка є учасником програми «Доступні ліки». Таких аптечних закладів наразі нараховується в районі 3. 

Якщо ж в аптеці закінчились безкоштовні ліки, або ті, що відшкодовуються, то пацієнт може обрати іншу торгову назву та доплатити різницю, або зачекати, поки ліки надійдуть в аптеку, чи звернутись в інший аптечний заклад.

Як наголосив Віктор Коваль, центр ПМСД працює над тим, щоб і жителі сільської місцевості могли без проблем придбати відповідні ліки за виписаними їм рецептами, зокрема - в аптечних пунктах при медамбулаторіях.

Звісно, на сьогодні ще існує проблема наповнення цих аптек – учасниць програми «Доступні ліки» необхідним асортиментом лікарських препаратів. Але, за словами головного лікаря районного медичного центру ПМСД , це питання буде розв’язане.

123