Рада ухвалила президентський законопроект про судову реформу

Із законопроекту виключили низку норм, які ЗМІ та громадські організації називали загрозливими для гласності судочинства.

Верховна Рада ухвалила в цілому президентський законопроект №6232 "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу, Кодексу адмінсудочинства України та інших законодавчих актів", який входить до пакету судової реформи.  Відповідне рішення підтримали 234 нардепи.

Із 7 вересня депутати розглянули 4383 поправки до законопроекту. 3 жовтня Руслан Князевич, голова Комітету з питань правової політики та правосуддя, озвучив під стенограму поправки, які, зокрема, пропонували виключити із законопроекту низку норм, які ЗМІ та громадські організації називали загрозливими для гласності судочинства. Пропозицію підтримав 231 нардеп.

Як зазначається в пояснювальній записці, метою законопроекту є "нормативне врегулювання процесуальних механізмів, які мають забезпечити ефективний, справедливий, неупереджений та своєчасний захист прав і свобод особи в суді".

Законопроект, внесений Петром Порошенком, був прийнятий за основу 20 червня з урахуванням пропозицій голови комітету з питань правової політики та правосуддя Руслана Князевича.

До другого читання документу на 794 сторінки відповідні процесуальні кодекси були виписані окремими розділами. "Це буде кілька законів в одному законопроекті", – сказав Князевич. Він наголошував, що новий Верховний суд не зможе запрацювати без ухвалення цього законопроекту.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект впроваджує електронний суд і визначає Верховний Суд єдиною касаційною інстанцією.

"Учасникам справи забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, не залишаючи свого житлового або робочого приміщення, а для свідків, експертів – в приміщенні іншого суду", – йдеться у записці.

Матеріали справ будуть зберігатися, як правило, в електронному вигляді, але учасники справи зможуть і далі звертатися до суду в паперовій формі.

Планується, що функціонування Єдиного державного реєстру виконавчих документів позбавить необхідності отримувати в суді виконавчі документи в паперовій формі і допоможе заощадити стягувачу час та кошти.

Людям, які проживають на окупованій території або в районі АТО, планують забезпечити "доступ до інформації щодо судового розгляду, прийнятого судового рішення в справах, в яких такі особи беруть участь". Передбачено новий порядок визначення територіальної юрисдикції справ, які підсудні судам, розташованим на таких територіях.

Відповідно до змін до Конституції в частині правосуддя, які набули чинності 30 вересня 2016 року, вищим судом України має стати створений заново Верховний Суд  у складі не більше, ніж 200 суддів. Натомість Вищий господарський, Вищий адміністративний та Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ — ліквідуються.