Родинне свято у Білому Камені
25.07.16

 

Днями у селі Білий Камінь було гамірно і велелюдно: яскраві кульки, стрічки, святково вбрані білокаміни та гості села; тут можна було побачити вишиті сорочки, плаття, блузи у різних техніках. Навіть неймовірна спека не завадила посміхатись та радіти усьому, що оточувало - людям, природі, музиці, танцю.
Цього дня на стадіоні села Білий Камінь було проведено перше регіональне фольклорне родинно-сімейне свято "Сім'я, родина, дім, які слова святі".
Засновниками свята-конкурсу стали: сільсь-кий голова села Білий Камінь Володимир Фурман, генеральний директор та заступник директора ТОВ "Ободівка Агро" Григорій Пуга і Ігор Макаревич. Організаторами дійства виступили працівники будинку культури та бібліотеки Білого Каменя.
Мета свята - відродження та збереження духовної спадщини українського народу, пропагування   народних свят, звичаїв, обрядів, пісенного фольклору, розкриття творчих здібностей підростаючого покоління.  В конкурсній програмі фестивалю взяли участь по-над 15 учасників з Чечельницького Бершадського та Тростянецького районів.
Журі у складі: Станіслава Мельника, Валентини Футимської, Ігоря Макаревича, Галини Діхтяр та отця Володимира, визначило переможців і нагородило їх цінними призами у номінаціях: вокал - родина Павинків та Хаусів із села Ольгопіль; інструментальний жанр - родина Балановських - село Попова (Червона) Гребля; ансамблева гра - родина Паралюлько, також з Черво-ної Греблі. У хореографії, поза сумнівом, перше місце посіла родина Синівських з села П'ятківка за танець "Карапет", який неймовірно полюбився і  припав до душі усім присутнім на фестивалі та зірвав шквал аплодисментів.
Звісно ж прикрасила родинне свято виставка рукоділля, її представили родини: Гуренків із села Тартак, Суворових з Ободівки, Фурмана Анатолія, Фурман Єфросинії, Подоль-ських і Білоус з Білого Каменя. Першість у даній номінації посіла сім'я Суворових. Та все ж, за ініціативи спон-сора ТОВ «Ободівка Агро»,  кожна родина із «Рукоділля» отри-мала грошову винагороду.
Всі учасники, які не здобули призових місць, за успішний виступ та активну участь у конкурсі отримали втішні призи.
Також було відзначено учасника АТО Олександра Овчара, та вручено його мамі, оскільки самого захисника не було на фестивалі, від голови сільської ради - коровай на рушникові, а від «Ободівка Агро» - грошову допомогу.
Програма конкурсу була насиченою і різножанровою, але не менш цікавою була і зона відпочинку.
Перш за все, розпочалось і завершилось свято з фуршету для учасників дійства, а також уввечері кожен присутній міг посма-кувати смачною юшкою та кашею, приготов-леними за білокамін-ським рецептом.
А для малечі було влаштовано парк розваг з гірками, батутами та солодкою ватою. Після конкурсної програми проводився майстер-клас по виготовленню прикрас та відбулось розважа-льне дійство для охочих потанцювати та поспівати поза конкурсом.
Свято, зважаючи на його дебют, вдалося на славу. Залишається побажати даному фестивалю - стати традиційним, і щоб з кожним роком учасників з нашого району та інших регіонів ставало лише більше.
 
 
123