Розглядали питання погашення заборгованості із заробітної плати
26.07.16

 
26 липня 2016 року в Чечельницькій районній державній адміністрації відбулось засідання комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати.  Засідання відкрив голова комісії – В.В.Савчук – перший заступник голови РДА, який ознайомив присутніх із станом справ з виплати заробітної плати та  сплатою податків на ДП «Чечельницький спиртовий завод».
Після  призначення нового в.о. директора Куц Геннадія Едуардовича було виявлено, що  розпочався демонтаж деяких вузлів та агрегатів на даному підприємстві. З метою вивчення стану справ та проведення інвентаризації майна на підприємстві -  28 квітня 2016 року було проведено засідання комітету кредиторів ДП «Чечельницький спиртовий завод», на якому зобов’язали в.о. директора Куц. Г.Е. повернути в попередній стан все майно, що було при його керівництві демонтовано та розукомплектовано до 1 червня 2016 року. На даний час в.о. директора на засідання комісії з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків, погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат не з’являється, на території Чечельницького району відсутній та ніяких заходів щодо погашення заборгованості та повернення майна в попередній стан не здійснює. Станом на 01.07.2016 року заборгованість по заробітній платі становить 110,5 тис.грн. Тому комісією прийнято рішення про направлення листа концерну «Укрспирт» та Мінагрополітики з проханням посприяти у вирішенні питання погашення заборгованості із заробітної плати на ДП «Чечельницький спиртовий завод».
Також 26 липня 2016 р. відбулося засідання комісії з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. Засідання відкрив голова комісії – В.В.Савчук – перший заступник голови РДА, який ознайомив присутніх із станом виплати заробітної плати, сплатою податків та зайнятістю населення району. . Детальніше про стан виплати заробітної плати в районі  та заходи щодо легалізації зайнятості населення, які проводяться районною робочою групою доповів начальник управління праці та соціального захисту населення – С.М. Мартинюк. Зокрема, начальником управління праці та соціального захисту населення було повідомлено, що рівень номінальної заробітної плати у Чечельницькому районі по статистичним даним за червень2016 року становить 3374,6грн., що на 564,0грн. (або на 20,1%)  більше, ніж в червніминулого року (2810,6 грн. червень 2015 р.).  По сільському господарству номінальна заробітна плата за червень 2016р. становить 2679,4 грн., що на 399,0грн. (або на 17,5 %)більше в порівнянні з червнем минулого року (2280,4 грн. - червень 2015р.). По промисловості заробітна плата за червень 2016р. становить 1690,4 грн., що на 258,6грн. (або на 18,1 %)більше в порівнянні з червнем минулого року (1431,8 грн. - червень 2015р.). Заробітна плата збільшується, але якщо брати  до уваги  обласні показники в розрізі по районах – то Чечельницький район знаходиться на останньому місці  серед 33 районів області, що є вкрай незадовільним. Тому одним із головних завдань є підвищення заробітної плати працівникам, над яким повинен працювати кожний роботодавець та члени робочої групи.
Районною робочою групою з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення Чечельницької райдержадміністрації здійснюється  вивчення стану справ на підприємствах, організаціях та фізичних осіб-підприємців.
  3 квітня 2016р. районною робочою групою з питань легалізації зайнятості населення здійснено 8 виїздів з  вивчення  стану справ на 57 підприємствах,  організаціях та СПД - фізичних осіб району. В результаті яких виявлено 10 працівників, з якими не укладені трудові договори. Роботодавцям надано рекомендації оформити трудові відносини в тижневий термін. Роздано 64 пам’ятки роботодавцям щодо дотримання   розміру мінімальної заробітної плати та розмірів штрафів за порушення законодавства про працю. 10 лютого 2016 року набула чинності Постанова Кабінету Міністрів України №55 від 03.02.2016 р. «Про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 2013 року №509 «Про затвердження порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення».
На засідання комісії були запрошені 9 керівників підприємств та фізичних осіб-підприємців, в яких під час проведення вивчення стану справ районною робочою групою були виявлені працівники, з якими не були укладені трудові договори .Також були виявлені роботодавці, які виплачували заробітну плату працівникам меншу ніж мінімальна.
В ході засідання комісії було заслухано 4 роботодавці. З числа запрошених на засідання комісії не з’явились 5 роботодавців: ФОП Шпильовий М.В., керівник ТОВ «Ольгопільське АТП» - Шпильова І.В., ФОП Чернієвська М.І., ФОП Кучерява О.П., керівник СФГ «Маїс» - Демченко А.М. По кожному запрошеному роботодавцю членами комісії були прийняті відповідні рішення та внесені пропозиції  щодо легалізації працівників та підвищення  рівня заробітної плати. Також комісією винесено рішення про направлення листів до Управління Держпраці у Вінницькій області з метою проведення перевірок з питань оплати праці по підприємствах та СПД – фізичним особам, які не дотримуються законодавства з оплати праці та легалізації зайнятості і  не з’явились на засіданні комісії.
В цей же день в Чечельницькій районній державній адміністрації відбулось засідання районної робочої групи з питань забезпечення детінізації економіки району. Засідання відкрив голова комісії – В.В.Савчук – перший заступник голови РДА, який проінформував про заходи, які спрямовані на детінізацію економіки району, передбачені розпорядженням голови райдержадміністрації від 12 квітня 2016 № 130.
Щодо виконання заходів з питань забезпечення детінізації економіки району доповіли:
 Начальник управління праці та соціального захисту населення –
 С.М Мартинюк,який детально проінформував про наступні заходи - детінізація виплати заробітної плати та зростання рівня доходів населення району, здійснення нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю в частині оплати праці, попередження фактів нелегального використання робочої сили, зокрема, виявлення працюючих осіб без оформлення належним чином трудових відносин та проведення відповідних дій для легалізації заробітної плати
Начальник Чечельницького відділення Гайсинської ОДПІ ГУ ДФС –
С.В. Матвієнко проінформував  про заходи щодо забезпечення беззбитковості підприємств на основі аналізу причин неприбуткової діяльності та стану розрахунків підприємств з бюджетом, забезпечення протидії незаконному виробництву та обігу підакцизних товарів. Також необхідно активізувати роботу щодо збільшення надходжень плати за землю, проведення аналізу договорів оренди земельних ділянок, що належать до державної і комунальної власності, та забезпечення встановлення розміру орендної плати відповідно до вимог чинного законодавства.
 Начальник відділу економіки та торгівлі райдержадміністрації –
 М.І. Скоцеляспроінформувала про забезпечення ефективного та прозорого витрачання бюджетних коштів при здійсненні державних закупівельчерез систему електронних закупівель Рrozorro..Станом на 01.07.2016 року зареєстровано на сайті державних закупівель на суму 855,3 тис. грн., з них закуплено на суму 795,5 тис грн. Економія коштів по  закупівлі становить 59,8 тис. грн.
Членами районної робочої групи були розглянуті проблемні питання та внесені пропозиції щодо подальшої діяльності районної робочої групи.
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

123