Щоб не допустити збудника африканської чуми свиней
20.03.17

          На засіданні  Державної  надзвичайної  протиепізоотичної комісії  при  Чечельницькій районній державній адміністрації під головуванням  першого заступника голови райдержадміністрації Віталія Савчука розглядалося  питання про здійснення профілактичних заходів  щодо недопущення  заносу збудника африканської чуми свиней  на територію району. 

Перед присутніми виступив начальник управління Держпродспоживслужби в Чечельницькому районі Анатолій БУРБЕЛО. - Епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней  в світі і зокрема  у сусідніх державах та Україні залишається надзвичайно напруженою. Згідно з офіційними повідомленнями МЕБ    АЧС зареєстровано  у 8-ми країнах світу: Кот – д’Івуар, Республіці Чад, Російській Федерації, Польщі, Литві, Латвії, Естонії та Україні. Найбільшого поширення  ця хвороба  набула в Російській Федерації. Значне поширення вірусу  АЧС  в дикій фауні  сусідніх держав    призвело до  поширення  хвороби і в ряді областей України. Існує реальна загроза  занесення  збудника  африканської чуми свиней  на територію району, - зазначив А.В.Бурбело.

            В нашому районі  функціонують 2  агроформування,  які займаються свинарством. В даних господарствах на 01.03.17 року утримується 512 голів свиней. В індивідуальних господарствах населення нараховується -5396  голів. Отже  ризики пов’язані  з загрозою виникнення  цієї небезпечної хвороби надзвичайно великі, це в свою чергу  вимагає  від нас  здійснення чітких організаційних та ветеринарно – санітарних заходів на запобігання  виникнення африканської чуми свиней.

Основними причинами виникнення захворювання є недотримання ветеринарно-санітарних вимог при утримані свиней в господарствах усіх форм власності, згодовування харчових відходів свинопоголів’ю, а основним фактором розповсюдження збудника хвороби є дикі кабани, які постійно мігрують.

На виконання відповідних рішень Державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при обласній державній адміністрації та при районній  державній адміністрації, щодо попередження виникнення  хвороби, державною службою ветеринарної медицини, іншими зацікавленими службами та організаціями здійснюються ряд заходів по недопущенню заносу збудника африканської чуми свиней на  територію району.

Ветеринарна служба району продовжує працювати в «посиленому» режимі, який включає щоденне чергування спеціалістів на місцях, щодобове надання інформації щодо епізоотичної ситуації в районі до Головного управління ветеринарної медицини області, постійний моніторинг  клінічного стану поголів’я та причин падежу свиней, як в господарствах так і серед диких кабанів. Результати досліджень негативні.

            Постійно здійснюється контроль за ввезення у район  та переміщенням в його  межах тварин, сировини та продукції тваринного походження, особливо свиней та продуктів їх забою.

            Взято під  контроль ветеринарно-санітарний нагляд за продуктовими ринками та ринками по торгівлі живими тваринами, надходженням м’яса та необробленої м’ясопродукції в установи громадського харчування, проведенням подвірних забоїв, збором та утилізацією відходів від забою та переробки.

Вжито заходи щодо недопущення торгівлі продуктами харчування тваринного походження, в тому числі м`яса   свинини, у невстановлених місцях та на стихійних ринках.

            Постійно проводиться  ветеринарно-санітарний контроль за роботою свиногосподарств, щодо їх роботи в «закритому» режимі.

Наявне свинопоголів’я господарств, незалежно від форм власності,  охоплено щепленнями проти класичної чуми свиней. На даний час робота по дощепленню та ревакцинації свинопоголів’я продовжується.

            Враховуючи вищесказане і те, що на даний час існує реальна загроза занесення збудника африканської чуми свиней на територію району ефективних засобів профілактики африканської чуми свиней на даний час не знайдено, лікувати тварин заборонено. У випадку виявлення вогнища інфекції практикується поголівне знищення свиней безкровним методом. Трупи свиней спалюють.

По результатах роботи комісією запропоновано здійснити ряд заходів, а саме:

1.         Посилити роботу Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при РДА по виконанню попередніх рішень ДНПК при райдержадміністрації щодо забезпечення епізоотичного благополуччя району.

2.         Провести  засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації, на якому розглянути питання ефективності проведених заходів профілактики занесення збудника африканської чуми свиней на територію  району.

3.         Затвердити схему  інформування всіх зацікавлених служб і організацій на випадок підозри виникнення АЧС на території району.

4.         Забезпечити дієвий контроль за дотриманням всіма суб’єктами господарювання, незалежно від форми власності та підпорядкування, діяльність яких пов’язана з утриманням, забоєм та переробкою тварин та продукції з них, ветеринарно-санітарного законодавства, зокрема щодо "закритого режиму" роботи, в разі неможливості вживати вичерпних заходів для припинення їх діяльності.

5.   Провести обстеження всіх господарств, незалежно від форми власності, які займаються розведенням свиней, щодо роботи їх в «закритому режимі» та надати пропозиції по забезпеченню в повному обсязі заходів  по профілактиці занесення африканської чуми свиней.

6.     Посилити державний ветеринарно-санітарний контроль та нагляд за переміщенням тварин та продукції тваринного походження

7. Посилити ветеринарно-санітарний контроль та нагляд за продовольчими ринками і ринками по торгівлі живими тваринами, а також подвірним забоєм тварин.

8.   Заборонити використання відходів харчування для відгодівлі свиней без попередньої термічної обробки.

9.  Рекомендувати не утримувати свиней в особистих господарствах громадян, які працюють в лісо - мисливських  господарствах і безпосередньо контактують із дикою фауною.

10.   Вжити вичерпних заходів щодо недопущення торгівлі продуктами харчування тваринного походження, в тому числі м’яса свинини, у невстановлених місцях та на стихійних ринках.

11. Зобов’язати усіх користувачів мисливських угідь терміново інформувати державну службу ветеринарної медицини про всі випадки виявлення загиблих, ослаблених або таких, стосовно яких існує підозра на захворювання диких кабанів.

12.  Приводити чисельність  дикого кабана  до оптимальної щільності та  продовжувати його підгодівлю з метою зменшення міграції.

13.  Надавати інформацію головному управлінню ветеринарної медицини  у Вінницькій області щодо кількості виданих ліцензій на відстріл дикого кабана перед  початком полювання.

14.   Забезпечити відбір проб біологічного матеріалу від усіх без винятку  відстріляних диких кабанів  для проведення ветеринарної експертизи туш та лабораторних досліджень на наявність вірусу АЧС.

15.   У разі встановлення діагнозу АЧС на території району, терміново (не пізніше 6-ти годин з моменту повідомлення) провести засідання ДНПК при райдержадміністрації.

16.  Забезпечити наявність в  лікарнях ветеринарної медицини засобів для безкровного умертвіння тварин.

17.  Рекомендувати управлінню фінансів районної  державної адміністрації сформувати резерв коштів для компенсації можливих збитків власникам свиней на 200 – 250 голів.

18.   Забезпечити щотижневе висвітлення в  засобах масової інформації питання щодо небезпеки виникнення АЧС та обов’язкові заходи з її профілактики.

19.   Про проведену роботу інформувати голову державної надзвичайної комісії при райдержадміністрації до 01.04.2017р.

123