Щодо державних закупівель в системі ProZorro
13.07.18

Відповідно до Закону України “Про публічні закупівлі” з ініціативи громадських організацій, комерційних майданчиків, державних органів та підприємців створена  система ProZorro, метою якої  є  зробити процес використання державних коштів прозорим та ефективним, а корупційні схеми в державних закупівлях – неможливими.

      Система публічних закупівель включає в себе веб-портал ProZorro та авторизовані електронні майданчики, між якими забезпечено автоматичний обмін інформацією та документами. Портал забезпечує відкритий доступ до бази даних тендерів та надає послугу проведення редукціону. А на електронних майданчиках працюють учасники системи – замовники та постачальники.

      Замовник оголошує закупівлю на тому електронному майданчику, де він зареєстрований. Далі закупівля через центральну базу даних публікується на всіх майданчиках системи. Електронні майданчики працюють за єдиними тарифами та процедурами, проте суттєво відрізняються за рівнями акредитації, зручністю роботи, рівнем сервісу та переліком додаткових послуг.

        На виконання п.8 Доручення голови Вінницької обласної державної адміністрації №01.01.-11/13040 від 11.05.2016 року, в Чечельницькому районі  запроваджено систему електронних закупівель «РroZorro» та створено на сайті  РДА  рубрику  щодо стану закупівель  розпорядників коштів місцевих бюджетів.

З метою виконання завдань щодо реформування системи державних закупівель, ефективного використання бюджетних коштів при здійсненні допорогових державних закупівель, створення конкурентного середовища та усунення корупційних проявів у державній сфері, прийнято розпорядження голови райдержадміністрації  від 03.01.2018 року  №8  «Про ефективне використання бюджетних коштів при здійсненні публічних закупівель», яким запроваджено процедуру електронних закупівель товарів, робіт з будівництва, реконструкції, капітального або поточного ремонту приміщень та споруд, вартість яких більша ніж 5000 грн, та не перевищує суми, визначеної Законом України «Про публічні закупівлі» з використанням інформаційно-телекомунікаційної системи «ProZorro».

 Рекомендовано селищному та сільським головам взяти участь у процедурі електронних закупівель товарів, робіт та послуг, прийняти відповідні рішення на місцях та інформувати щомісячно райдержадміністрацію про закупівлі.

За даними моніторингу по модулю аналітики,  щодо здійснення закупівель, товарів, робіт, послуг через систему ProZorro  в розрізі структурних підрозділів РДА, закладів, установ, організацій, які утримуються за рахунок районного та селищного і сільських бюджетів, станом на 01.07.2018 року зареєстровано на сайті державних закупівель на суму 8116,7 тис. грн, з них закуплено на суму  7529,3 тис грн. Економія коштів по  закупівлям становить 587,4 тис. грн, з них найбільше здійснили закупівель:

- відділ освіти Чечельницької РДА - 29 закупівель на суму 5261,6 тис. грн, економія коштів становить 406,8 тис. грн; 

 -КУ «Чечельницька ЛПЛ» - 10 закупівель на загальну суму 1478,8 тис. грн, економія коштів становить 3,5 тис.грн;

 - Чечельницька РДА -  9 закупівель на загальну суму 244,5 тис. грн, економія коштів становить 2,9 тис. грн;

 - управління праці та соціального захисту населення Чечельницької РДА -  9 закупівель на суму 450,0 тис. грн, економія коштів становить 2,0 тис. грн;

 - територіальний центр Чечельницького району - 12 закупівель на загальну суму 243,9 тис. грн, економія коштів становить 3,6 тис. грн;

- фінансове управління Чечельницької РДА - 2 закупівлі на суму 232,5 тис. грн, економія коштів становить  0,7 тис. грн;

- відділ культури і туризму Чечельницької РДА - 12 закупівель на загальну суму 112,8 тис. грн;

-  КНП «Чечельницький ЦПМСД» - 3 закупівлі на суму 77,6 тис. грн, економія коштів становить 5,7 тис. грн;

- управління агропромислового розвитку Чечельницької РДА -  1 закупівля на суму 15,0 тис. грн.

  Також у 2018 році органами місцевого самоврядування зареєстровано 34 державні закупівлі  та  висвітлено через звіти про укладені договори у  системі ProZorro, зокрема - Чечельницька селищна рада оприлюднила найбільшу кількість державних закупівель, станом на 01.07.2018 року - 28 закупівель на загальну суму 5261,6 тис. грн.

     - Чечельницька районна рада - 2 закупівлі на загальну суму 241,2 тис. грн;

  • Ольгопільська сільська рада - 2 закупівлі на загальну суму 3123,0 тис. грн;
  • Бондурівська сільська рада - 1 закупівлю на суму 297,9 тис. грн;
  • Лузька сільська рада - 1 закупівлю на суму 295,6тис. грн.

      Слід зазначити, що через те, що даними сільськими радами закупівлі здійснювались через звіти про укладені договори – економія коштів відсутня.                               

А такі сільські ради Чечельницького району як: Білокамінська, Берізко-Чечельницька, Бритавська, Вербська, Демівська, Каташинська, Куренівська, Любомирська, Рогізківська, Стратіївська, Тартацька, Поповогребельська  у 2018 році  взагалі не здійснили  жодної державної закупівелі через систему ProZorro.

Начальник відділу міжнародного співробітництва та регіонального  розвитку Марія Скоцеляс

 

123