Попередження бездоглядності та безпритульності підлітків
26.10.16

 
Народження дитини, її виховання – моменти надзвичайно важливі та відповідальні. Без батьківської аури дитина вже зовсім інша. Сутність його виховання – не в розмові про нього, а в організації особистого життя батьків. Майбутнє дитини закладається у нормальній, повноцінній сім’ї. Неповноцінна сім’я не може видати якісний продукт.
Вихід дитини із сім’ї трапляється зазвичай через педагогічну некомпетентність батьків. Найчастіше втечі з дому здійснюють підлітки в 10-13 років.
Основними побудниками до втечі є: приналежність до соціально неблагополучної сім’ї; сором за батьків (наприклад, алкоголіків, негідно себе ведуть з оточуючими людьми тощо); байдужість батьків до труднощів їхніх дітей у школі; конфлікти між однокласниками та вчителями.
Походи підлітків з дому можуть відбуватися під впливом друзів. У подібних випадках слід не тільки припиняти такий спосіб життя підлітка, але і зробити для нього привабливим перебування в родині, учнівському колективі, громадськості.
Підлітки можуть покинути рідне вогнище і з-за зайвого контролю і авторитарного стилю поведінки батьків. До цього додається тяга до подорожей. Часом втеча з дому здійснюють діти з підвищеною активністю поведінки. Це пов’язано з тим, що їх велика живість і невгамовність викликають негативні реакції з боку дорослих і часто ведуть до конфлікту.
Службою у справах дітей райдержадміністрації забезпечено реалізацію державної політики з питань соціального захисту дітей в районі, здійснюються заходи щодо запобігання дитячій бездоглядності, безпритульності та вчиненню дітьми правопорушень.
 
З метою профілактики бездоглядності та безпритульності службою у справах дітей райдержадміністрацій, сільськими радами спільно з підрозділами кримінальної міліції у справах дітей забезпечено систематичне проведення цільових профілактичних рейдів «Діти вулиці», «Вокзал», «Підліток».
 

 

123