Шлях до асоціації
01.09.17

Україна святкує 1 вересня набуття чинності Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Документ є першим і важливим

Україна виборола вільні подорожі до Європи і в перспективі стане членом ЄС та НАТО - Порошенко

кроком повернення держави до європейської родини.

Про це сказав президент Петро Порошенко, перебуваючи на Харківщині з робочою поїздкою, повідомляє його прес-служба.

"Українці примусили зробити все, щоб вона відбулася. І нас не зупинили ні дії Російської Федерації, яка намагалася перешкодити цьому, ні референдум (референдум у Нідерландах – ред.), ні скептики, які не вірили в те, що нам це вдасться. І сьогодні ми з вами святкуємо вступ в дію цієї надзвичайно важливої угоди", - сказав він.

Своєю чергою, президент Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер зазначив, що ця подія є святом для всієї Європи.

"Рішучість - це чеснота. Сьогодні, незважаючи на всі труднощі, ми це зробили. З моменту набуття чинності Угоди про асоціацію з Україною Євросоюз виконує свої обіцянки перед нашими українськими друзями. Я дякую всім тих, хто зробив це можливим: тим, хто стояв на Майдані і тим, хто наполегливо працює, щоб реформувати країну на краще. Це свято для нашого Європейського континенту", - цитує його Зовнішня дипломатична служба ЄС.

Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні заявила, що відсьогодні в обох сторін угоди з'являться більше можливостей для бізнесу та підприємців.

"Це показує, що ми поділяємо ті ж цілі, і що український народ може розраховувати на підтримку та співпрацю з Європейським Союзом найближчими роками", - зазначила вона.

Єврокомісар з питань Європейської політики сусідства і переговорів щодо розширення Йоханнес Ган зауважив, що вже видно перші конкретні результати реалізації Угоди: зокрема, виріс експорт України до країн ЄС.

"Безпрецедентними були недавні зусилля України, спрямовані на реформи, хоча ще залишається багато роботи, зокрема, повинні бути продовжені зусилля у боротьбі з корупцією. Європейський Союз продовжуватиме підтримувати зусилля України щодо здійснення реформ своїм досвідом та фінансовою підтримкою", - заявив єврокомісар.

Як відомо, вже понад півтора року діє економічна частина Угоди – щодо зони вільної торгівлі між Україною і ЄС. Наразі торгівля з країнами ЄС становить 41,1% від загального обсягу зовнішньої торгівлі товарами, а за перше півріччя 2017 року експорт товарів та послуг до ЄС зріс на 22,8% порівняно з аналогічним періодом 2016 року та становив $ 9,4 млрд.

 

 

123