Сільське господарство - основа бюджетних надходжень в районі
17.11.17

Про це зазначив начальник управління агропромислового розвитку РДА Володимир Котенко. - Є багато різних свят, їх заслужено відзначають люди, які трудяться в різних галузях народного господарства і все ж, День працівника сільського господарства – особливе свято. Адже усі ми користуємося плодами, які здобуваються нелегкою працею саме селян, - додав Володимир Андрійович.

         Це галузь яка зачіпає інтереси кожної людини – це свято кожного із нас.

         Сільськогосподарське виробництво в районі – це основа бюджетних надходжень, це ступінь розвитку соціальної сфери – це просто рівень життя наших людей.

         Нинішній рік, на жаль, не порадував нас високими здобутками, але ми навчилися протистояти природним аномаліям, ми зуміли навіть в таких посушливих умовах домогтися не поганих результатів. І сьогодні, коли всі сільськогосподарські роботи закінчені можна оглянутися назад, проаналізувати зроблене і побачити те, де ми ще маємо неабиякірезерви.

Традиційно ми знаємо, що сільське господарство у нас – це рослинництво, тваринництво і часткова переробка. Саме ці галузі сільськогосподарського виробництва у нас і розвиваються. Але ж є ще цілий ряд нових і не початих напрямків розвитку. Нещодавно ми проводили зустріч з науковцями і спеціалістами по вирощуванню грецьких горіхів, по ягідниках, по вирощуванню кормових культур, нових бобових культур і надіюсь, що зрушення в цьому плані будуть. Прикладом може бути підприємець із Берізок Марчук Сергій Вікторович, який займається вирощуванням лохини. А це вже перспектива, це майбутнє, це хороший бізнес.

А на сьогодні ми маємо не максимальні, але хороші результати роботи.

Зокрема в рослинництві:

         Вирощено і зібрано 51,6 тисяч тонн зернових ранньої групи при урожайності 51 центнер з гектара, валовий збір всіх зернових із кукурудзою становить 85 тисяч тонн.

         Найкращих результатів по вирощуванню зернових культур досягли у ТОВ «Стратіївський Агроресурс» - 59,8 центнерів з гектара, ТОВ «ЧечельБіоленд» - 55,9 центнерів з гектара, ТОВ «Україна - О» - 53,4 центнерів з гектара.

Директори товариств: Чернега Борис Федорович, Козачок Сергій Іванович, Федчишен Михайло Опанасович.

Головні агрономи: Палайчук Олександр Миколайович, Ярославський Сергій Володимирович, Мордач Петро Іванович.

Основна зернова культура – озима пшениця – зібрано по 51,2 ц/га., найбільша врожайність у ТОВ «Стратіївський Агроресурс» - 59,8 ц/га., ТОВ «Чечель Біоленд» - 55,9 ц/га (директор Козачок Сергій Іванович), ТОВ «Україна - О» - 53,4 ц/га.

Високими врожаями кукурудзи  на зерно порадували в ТОВ «Україна - О» - 65 ц/га., ТОВ «Стратіївський Агроресурс» - 62,6 ц/га., ТОВ «Чечельницьке» - 57,2 ц/га. директор – Шевчук Володимир Сергійович.

Радує те, що ми знову повертаємося до такої цінної бобової культури, як горох. В цьому році його вирощували в агрофірмі «Ольгопіль» та Чечельницькій філії ПП «МТС» і врожайність видалась не поганою по 33 ц/га., надіюсь що в слідуючому році площі посіву будуть значно більшими.

Не забута в районі і така цінна культура, як цукрові буряки. Всього у двох господарствах вирощувалися – це АФ «Ольгопіль» - 202 га. і 76 га. в ТОВ СВП «Агро-Інвест» село Бондурівка – директор Кузнєцов Володимир Олександрович.

Рік, як бачимо, не буряковий, але головне те, що з цією культурою ми вміємо поводитися і вона не буде забута в районі.

Така вже доля хлібороба – що одне збираємо інше сіємо. В районі під урожай 2018 року посіяно 11400 гектар озимих культур, що на1590 гектар більше ніж було в цьому році і це правильно, озимі зернові – це наші культури. Приємно і те, що в районі посіяно 3062гектари озимого ріпаку. На всіх полях отримано сходи, надіюсь, що все буде добре із перезимівлею і урожай наступного року буде забезпечений.

По галузі тваринництва:

         Тваринництвом, на жаль, в районі займаються лише (три) господарства, якими утримується 1362 голови великої рогатої худоби, 430 голів із яких – корови. Кількість корів поступово збільшується, відповідно за 10 місяців 2017 року дійне стадо зросло на 36 корів, що на 38 голів більше до відповідного періоду 2016 року. Завдяки наполегливій праці зооветспеціалістів, працівників ферм та активній співпраці з наукою позитивних зрушень досягнуто у молочній галузі району. За останні декілька років товариствами, що займаються виробництвом молока: СТОВ АФ «Вербка» с. Вербка (ВРХ – 491 голова, в. т. ч. 165 корів) та ТОВ АФ «Україна-О» с. Каташин (ВРХ – 594 голови, в. т. ч. 170 корів) проведені капітальні роботи по відновленню приміщень на території ферм та встановлено нове обладнання на всіх вузлах обслуговування тварин.

Дотримуючись науково–обґрунтованих правил і норм у вирощуванні власного поголів’я, веденням племінної справи в поточному році завдяки наполегливій праці техніків штучного осіменіння Вербецької Ганни Олександрівни (АФ «Україна-О») і Засядівко Наталії Миколаївни (АФ «Вербка») зроблено вагомий внесок у покращення продуктивних якостей молочного стада. Що дало поштовх в рості валового виробництва молока, яке становить 13199 цнт. (+4266 цнт. до м. р.), надій молока на корів, які були на початок року збільшився на 1163 кг. і становить 4459 кг.

Завдяки тому, що 2017 рік був сприятливим для вегетації одно - і багаторічних трав та кукурудзи на силос, кормів заготовлено у достатній кількості. На даний час є наявних кормів: 463 тонни сіна (потреба 430 тонни), 526 тонн сінажу, 10639 тонн готового силосу (+6339 тонн до потреби), 920 тонн соломи та 2150 тонн концентрованих кормів.

            В районі створено належні умови для нарощення об’ємів виробництва та заготівлі молока, зокрема, шляхом діяльності 21 молокоприймального пункту. За день район виробляє 42 тонни молока, заготовлювачам продається 40 тонн молока, в тому числі по сільськогосподарських підприємствах виробляється 5,0 т., та продається 4,8 т.

Середня ціна молока для сільськогосподарських підприємств 9,48 грн. за 1 л., для населення 5,20 грн. за 1 л.

Сьогоднішнє свято – це свято людей села. На даному етапі господарствам населення вдається утримувати переважаючі позиції у виробництві картоплі, овочів, фруктів та молока. Ефективною формою господарювання на селі є сімейні фермерські господарства. На сьогодні кращими з них є: «Чечельницька нива» - голова Посухівський Олексій Васильович, «Акіра» - Тодорашко Ганна Іванівна, «Золота долина» - Бендерук Тарас Анатолійович. І цей список можна було б продовжити.

Підводячи підсумки роботи сільськогосподарського виробництва в районі не можу упустити питання інвестицій, тобто куди ж тратяться зароблені кошти.

Зрозуміло, що людям вчасно виплачується заробітна плата, без проблем проводяться розрахунки з людьми за оренду земельних паїв.

Прийнято рішення, яке вже і виконано, про сплату не трьох, а мінімум восьми відсотків від нормативно грошової оцінки землі; щорічно оновлюється машино-тракторний парк і все це видно – ви всі це бачите.

І ще одній статті витрачених коштів – відновлення об’єктів загального користування. Це дитячі садочки, школи, ФАП(и), будинки культури і звичайно ж – дороги. В минулому році називав агрофірму «Ольгопіль» і в цьому році теж – 5,5 кілометрів асфальтної дороги в сторону Бершаді.

Не менш значуще і будівництво молокозаводу в селі Каташин – мало таких об’єктів будується не лише в області, а й в державі в цілому.

Велика вдячність нашим аграріям за допомогу, яку вони надають війні на сході України. За першим покликом чи запитом всі аграрники відкликаються – подяка всім селянським родинам, керівникам підприємств, фермерам за їх не байдужість, за їх розуміння.

Багатьом передовикам виробництва сьогодні вручені найвищі відзнаки району і грошові премії. І все ж – замало буде нагород щоб достойно відзначити кожного хлібороба, хто їх воістину заслуговує своєю працею.

Щирі вітання пенсіонерам, ветеранам сільського господарства, людям, які не шкодуючи себе віддавали аграрній сфері кращі роки свого життя.

Вітаємо всіх аграріїв з професійним святом, нехай не переводиться селянський рід на землі Чечельницькій, а праця відданих її трударів буде належно поцінованою.

Бажаємо усім родинам достатку, злагоди в кожну домівку, міцного здоров'я, успіхів у праці в ім’я власного благополуччя і процвітання рідної України.

 

123