"Сіра" зарплата - "чорна" пенсія
14.06.17

Легалізація заробітної плати – це актуальне питання сьогодення, тому що виплата заробітної плати в «конвертах» не приносить вигоди нікому.

Такі явища, як зарплата в «конвертах» та робота без оформлення трудових відносин, мають глибокі корені й руйнують суспільство зсередини, позбавляючи майбутнього тих, хто отримує неофіційну заробітну плату. 

На жаль, на сьогоднішній день відносини між роботодавцями та найманими працівниками нерідко не відповідають нормам чинного законодавства, і це не секрет для більшості громадян. Деякі роботодавці, бажаючи скоротити свої «затрати», видають частині своїх працівників (навіть без їх відома) «сіру» зарплату, при якій частина доходу працівника виплачується офіційно, а інша - “в конверті” і не відбивається за документами організації. Документально працівник оформлений на півставки, або на 0,25 ставки, тобто відображається заробітна плата нижче встановленої Законом мінімальної. 

На підставі аналізу щомісячних звітів, поданих платниками до Пенсійного фонду, можна сказати, що найнижчий рівень заробітної плати та недотримання керівниками мінімальних гарантій - в галузі сільського господарства, торгівлі та супутніх послугах. Здебільшого проблемне питання щодо легалізації заробітної плати виникає у суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб, тобто підприємець, частково приховуючи виручку від реалізації товарів, робіт, послуг, виплачує доходи найманим працівникам, які не обліковані в бухгалтерських документах, а також використовує працю найманих працівників, офіційно не зареєстрованих як наймані особи. 

Тому б хотілося звернутися до осіб, які мають намір працевлаштуватися або вже працевлаштовані у приватних підприємців, - вимагайте від них укладення з вами трудової угоди. І навіть коли вам надали таку трудову угоду, запитайте, чи зареєстрували вас у Пенсійному фонді та чи перераховують за вас  єдиний соціальний внесок. 

Громадяни, які працюють без укладання трудового договору, позбавляють себе лікарняного, допомоги у разі отримання травми на виробництві, трудового стажу, пенсії, втрачають відпустки.

Хотілося б звернути увагу і самих роботодавців: якщо у вас працюють наймані працівники і з ними укладено трудові угоди, то звітуйте вчасно до Пенсійного фонду.

Відповідно до нині діючого пенсійного законодавства, встановлена пряма залежність розмірів пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого фактично сплачені страхові внески до Пенсійного фонду. Тобто у страховий стаж при виході на пенсію враховуються тільки ті періоди, у яких відбувалось нарахування та за які повністю сплачені страхові внески із заробітної плати у сумі, не меншій мінімального страхового внеску.

І пам’ятайте, що отримуючи заробітну плату в «конверті» чи маючи інше джерело доходу - ви маєте забезпечене сьогодення, але ризикуєте своїм майбутнім…

123