Служба зайнятості інформує
05.02.18

Про стан ринку праці у Вінницькій області у 2017 році та про вплив інвестицій на його розвиток йшлося  під час прес-конференції, яка відбулась у Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА.  З представниками місцевих засобів масової інформації спілкувались директор Вінницького обласного центру зайнятості Галина Скоковська та начальник відділу по роботі з персоналом підприємства «Електричні системи» Оксана Борис.

«Підвищення рівня зайнятості населення області є першочерговим напрямом діяльності служби зайнятості та органів влади в області, адже це було передбачено Програмою зайнятості населення Вінницької області і є запорукою зростання потенціалу регіону та держави в цілому», - зазначила Галина Скоковська.

Від підприємств, організацій та установ до центрів зайнятості області протягом 2017 року надійшли 39,3 тис. вакансій, що на 8,2% більше, ніж у 2016 році. На 4,7% збільшилася і кількість роботодавців, які подавали вакансії до центрів зайнятості.

Переважно роботодавцям були потрібні водії автотранспортних засобів, трактористи, продавці, електрогазозварники, кондитери, перукарі, тваринники, електромонтери, в’язальники джгутів, швачки, охоронники, а також і бухгалтери та економісти, агрономи з високим рівнем кваліфікації.

Середній розмір заробітної плати на 1 вакансію зріс з 2772 грн. до 4351 грн. (на 57,0%) по відношенню до  грудня 2016 року.

Протягом 2017 року до обласної служби зайнятості за пошуком роботи звернулися  49,6 тис. осіб. Усього послугами служби зайнятості за рік скористалося 73,8 тис. громадян, які шукали роботу, з них 63,7 тис. мали статус безробітного.

«Нам вдалося повернути до продуктивної зайнятості 34,6 тис. громадян. При чому 29,1% усіх працевлаштованих приступили до роботи оперативно  −  до надання статусу безробітного, це у 1,6 рази більше, ніж у 2016 році», - зауважила Галина Скоковська.

Одним із напрямів сприяння службою зайнятості створенню нових робочих місць, стимулювання роботодавців до працевлаштування громадян, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці, створення нових робочих місць суб’єктами малого підприємництва є компенсація роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. За минулий рік 263 роботодавця отримали відшкодування ЄСВ за 633 особи з числа зареєстрованих безробітних, працевлаштованих на нові робочі місця.

Завдяки співпраці з соціальними партнерами, забезпечено тимчасову трудову діяльність і відповідну матеріальну підтримку 6,8 тис. громадян, завдяки залученню їх до суспільно-корисних для територіальних громад оплачуваних громадських та інших робіт тимчасового характеру.

Протягом року до участі в громадських роботах з благоустрою населених пунктів, у тому числі придорожніх смуг автомобільних доріг, залучено 1946 безробітних з оплатою праці за рахунок коштів місцевих бюджетів та/або коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Укладено 817 договорів на проведення громадських робіт з сільськими, селищними, міськими радами, комунальними підприємствами та філіями автодору. Для фінансування таких робіт використано  5,9 млн. грн., з яких майже 3,5 млн. грн. – з місцевого бюджету і більше 2,4 млн. грн. – з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Упродовж року, що минув, служба зайнятості працювала над врівноваженням попиту і пропозиції на ринку праці, здійснювала професійне навчання на замовлення роботодавців (понад 98% від усього обсягу). Протягом року за кошти служби зайнятості отримали професію та перенавчились або підвищили свою кваліфікацію 7395 чол. 98,6% тих, хто закінчив навчання, були працевлаштовані.

Скориставшись поглибленими консультаціями з підприємництва, які надають у кожному базовому зайнятості представники органів влади, соціальних Фондів, бізнес-центрів, установ, пройшовши відповідне навчання, 105 безробітних за матеріальної та організаційної підтримки центрів зайнятості розпочали підприємницьку діяльність. Серед них 47 осіб з числа військовослужбовців, демобілізованих з АТО та одна вимушено переміщена особа. Це дає змогу службі зайнятості створювати робочі місця там, де іноді зовсім немає іншої сфери прикладання праці.

Досягнуто позитивних зрушень у питаннях соціального захисту вразливих верств населення, яке неспроможне скласти конкуренції на ринку праці. Протягом  2017 року з 25,0 тис. осіб цієї категорії, що хотіли повернутись до продуктивної зайнятості за допомогою служби зайнятості, працевлаштовані 7854 особи. В їх числі 2454 особи з інвалідністю, які за рік  скористались послугами служби зайнятості, 738 з них – працевлаштовані за направленням служби зайнятості.

У свою чергу, Оксана Борис зауважила, що підприємство «Електричні Системи» у співпрaці з компaнією «DELPHI» реaлізовує  на Вінниччині спільний проект з виробництвa aвтомобільних джгутів для європейських заводів. «І, звичайно виникла потреба у підборі персоналу.  Ми тісно співпрацювали з обласною службою зайнятості, що сприяло швидкому підбору персоналу. Підприємство почало працювати з жовтня 2017 році і працевлаштовано вже 750 людей. До кінця року плануємо збільшити потужності і кількість персоналу до 1200-2000 осіб». Як зазначила Оксана Борис, вакансії є різні, від чого залежить і розмір заробітної плати. Що стосується розмір оплати праці робітничої спеціальності, то вона стартує від 5 тисяч гривень, але на підприємстві впроваджено бонусну систему, що впливає на розмір зарплати.

 

Довідково: Станом на 1 січня 2018 р., у пошуку роботи в службі зайнятості перебувало 20,3 тис. безробітних громадян (на 381 тис. осіб або 16% менше, ніж торік). 17,3 тис. – отримували допомогу по безробіттю (це майже на 18% менше ніж торік). Вакансій на цю дату було 828. На кожне вільне робоче місце претендувало, у середньому,  25 безробітних осіб (на 1 січня 2016 – 52 особи).

На сьогодні (на 31.01.2018) на обліку обласної служби зайнятості  23420 безробітних і 1249 вакансій у базі поданих роботодавцями та 850 вакансій отриманих з інших джерел.

Середня заробітна плата по області у грудні 2017  -  7613 грн. (по Україні в цілому  - 8777 грн., у грудні 2016 по області – 5153 грн.)

123