С.Мартинюк: майже 2 млн. грн - на пільговий проїзд
15.05.18

Кабінетом Міністрів України 14 березня 2018 року Постановою № 197 затверджено Порядок надання пільг у готівковій формі з оплати  проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах.

Рішення про надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користуванняприймають органи місцевого самоврядування. І від них залежить, чи буде виплачено пільговику певна сума коштів на проїзд, або пільговик і надалі буде користуватись правом безкоштовного проїзду.

При цьому монетизація – не є обов’язковою вимогою уряду і рішення, які будь прийматись на рівні районів залежатимуть від можливостей місцевого бюджету.

Лише тоді, коли місцева рада прийме рішення про «монетизацію», вступає в дію і «Порядок надання пільг у готівковій формі...», який був схвалений Урядом.

Розмір щомісячної готівкової виплати визначається шляхом множення середньої вартості проїзду у міському комунальному транспорті в області  (станом на 1 січня 2018 року становить 3,23 грн) на 30 поїздок.

Планова сума готівкової виплати становить 96,90 грн. на одного пільговика в місяць. Дана сума для певних категорій пільговиків збільшується на 20 відсотків, а в окремих випадках подвоюється.  Річна планова потреба коштів для запровадження в Чечельницькому районі компенсації за пільговий проїзд становить 1 млн.962 тис. грн.

На даний час в районі компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян, здійснюється згідно Порядку використання коштів обласного бюджету для здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян на міжміських внутрішньо обласних маршрутах загального користування, затвердженого розпорядженням Вінницької облдержадміністрації від 13.04.2016р. №230 «Про забезпечення пільгового проїзду окремих категорій громадян» (виділено на 2018р. 130,0тис.грн. ) та за рахунок коштів районного бюджету, згідно Програми соціального захисту інвалідів, ветеранів війни та праці, пенсіонерів та незахищених верств населення Чечельницького району на 2018-2022 роки (виділено на 2018р. 10,0 тис.грн.).

Станіслав Мартинюк,

начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації 

123