Стартує медична реформа
16.02.17

         Сьогодні відбулася нарада голови райдержадміністрації Сергія ПУСТОВОГО із головними лікарями первинної та вторинної ланки медицини району Віктором КОВАЛЕМ та Сергієм МОГИЛОЮ. В нараді також взяли участь голова районної ради Сергій П’ЯНІЩУК, заступник голови РДА Ольга БЕСЕДА та керівник апарату РДА Ольга ТИМОФІЄВА.

          Відкриваючи нараду, Сергій Михайлович наголосив: «2017 рік передбачає початок проведення медреформи, яка в першу чергу зачепить первинну ланку медицини. І стартує вона з першого липня. Основною метою цих змін є модернізація медичної інфраструктури, а також перехід на оптимальну модель надання медичних послуг, створення єдиного медичного простору, де пацієнт може отримати якісну послугу від того лікаря, до якого він має більшу довіру».

          Головний лікар КЗ «Районний центр первинної медико-санітарної допомоги» В.Коваль зауважив, що на даний час фінансуються ліжка, а планується виділяти кошти тільки на послуги. Тобто, щоб гроші ходили за пацієнтом. - З 1 липня  "первинка" має напрацювати реєстр пацієнтів. І з кожним пацієнтом сімейний лікар повинен підписати декларативну угоду.  Цю угоду будуть заключати на рікЗвісно, було б добре, щоб вже до вересня сімейний лікар набрав собі пацієнтів. Але "вилку" термінів поки що не виставляють. Іще не має визначеності щодо найбільшої кількості пацієнтів у кожного сімейного лікаря. Тому будуть складатись "зелені" та "червоні" реєстри пацієнтів. "Зелений" - той, де зазначені люди, що точно лікуються у цього сімейного лікаря. А у "червоному" будуть записані потенційні пацієнти, які ще не прийшли і не заявили про своє бажання підписувати декларативну угоду. Звісно, потрібні комп'ютеризовані місця в кабінетах сімейного лікаря, і їх потрібно придбати коштом місцевого бюджету, – зазначив Віктор Аврамович.

          Питання забезпечення медичних закладів кваліфікованими лікарями підняв голова районної ради  С.П’яніщук. – Сьогодні ми повинні створити всі умови для залучення випускників медичних «вишів» до нашого району. Ми маємо районну програму, завдяки якій за кошти місцевого бюджету уже 2 студенти навчаються у медичному університеті та планують повернутися в наш район, але це не вирішить проблему дефіциту кадрів. Тому маємо і надалі працювати у цьому напрямку,- підкреслив Сергій Вікторович.

          Підводячи підсумки наради, голова райдержадміністрації Сергій ПУСТОВИЙ дав доручення очільникам медичної галузі району забезпечити якісну підготовку до проведення реформ, регулярно проводити широкомасштабну інформаційну роботу через місцеві засоби масової інформації та роз’яснювальну роботу на сходах громадян у кожній територіальній громаді.

123