ТАРТАЦЬКА СІЛЬСКА РАДА: ГРОМАДА СХВАЛИЛА ЗВІТ ГОЛОВИ,
31.05.18

а куди дівається вода від централізованого постачання... будуть розбиратись

24 травня відбулись сходи-збори громадяни Тартацької територіальної громади, до якої входить два села - Тартак та Анютине.

Цього разу зібрались у залі сільської ради, були запрошені усі бажаючі. Жителів прийшло небагато, але як вже прийнято жартувати: "Це через те, що голова добре спрацював за звітний період, або ж немає у громади проблемних запитань".

На порядок денний виносились звіти: сільського голови з 01.04.2017  р. по 25.05.2018 р., дільничного інспектора та депутатів.

Також у зборах Тартацької громади взяли участь: голова Чечельницької районної ради Сергій П'яніщук, перший заступник голови райдержадміністрації Віталій Савчук, начальник управління праці та соціального захисту населення РДА Станіслав Мартинюк.

В ході доповіді сільський голова Віктор Демченко звітував про хід виконання програми розвитку територіальної громади. Ознайомив присутніх з напрямками роботи сільської ради, здобутками, озвучив проблемні питання в розрізі сфер господарювання.

Відзначив участь депутатів, сільськогосподарських підприємств, приватних підприємців, пересічних громадян територіальної громади, які зробили вагомий внесок у покращення стану закладів соціальної сфери, благоустрою населених пунктів. Тож, зі слів Віктора Володимировича, подяки заслуговують: депутат Вінницької обласної ради, директор АФ "Ольгопіль" Павло Каленич, Народний депутат України Юрій Македон, директори сільгосппідприємств - Валерій Гуренко та Борис Чернега.

"За кошти сільського бюджету було зроблено частково ремонт водогону по вул. Миру, потрачено 54 578 грн. Дякую сільським депутатам Менкалю Олександру, Гуцалу Роману та жителям цієї вулиці за проведену роботу, особливо - жінкам, які на рівні з чоловіками працювали на досягнення цілі. І на сьогодні є хороший результат - водогін, нарешті - більш ніж за 20 років, запрацював.

За кошти сільської ради було закуплено фарбу для паркану на кладовище по вул. Покровська, а небайдужими жителями нашого села його пофарбовано. І також, завдячуючи жінкам, які долучилися і підтримали мене: зібралися та за два дні його пофарбували", - зазначив сільський голова.

Також Віктор Володимирович розповів про таке: "Відвідуючи села, я побачив, що кожне має свій день - День села. Тоді зародилася ідея, щоб Тартак мав таке ж свято. Завдяки активним жителям села, минулого року таки відбувся вперше День села - і на високому рівні. Адже люди були задоволені! Такі свята  об'єднують громаду в одне ціле і роблять її міцнішою. Тож я сподіваюсь, що ми і надалі будемо проводити такий захід. Але без підтримки агроформувань його було б важко зробити. Щиро вдячний усім причетним, і сподіваюсь на подальшу підтримку".

Зупинився сільський голова і на врегулюванні земельних відносин: загальна площа земель Тартацької сільської ради (всього) - 3676, 5 га, в тому числі сільськогосподарських угідь - 3049,5 га, з них ріллі - 2554,5 га. Всього від оренди землі в 2017 році до бюджету сільської ради надійшло: 404151,68 грн.

На підвідомчій території діють шість приватних торгівельних точок, які вчасно сплачують податки до місцевого бюджету. В тому числі акцизного податку надійшло 15 748 грн. Найбільше частка у Олександра Грицишена.

Сільський голова Тартака акцентував увагу громадян села на тому, щоб не зволікали з оформленням декларацій у сімейних лікарів.

Наступним до слова було запрошено капрала поліції ДОП СП Чечельницького ВП Ковтуна Вадима, який поінформував про дотримання правопорядку, звернув увагу щодо встановлення осіб, які неофіційно проживають на території сільської ради. Закликав бути пильними та обачними.

Станіслав Мартинюк, начальник управління праці та соціального захисту населення РДА, розповів про субсидії, пільговий проїзд та лікування осіб, які підпадають під дані пільги.

Долучився до їхніх виступів і перший заступник голови РДА Віталій Савчук, який детально надав роз'яснення про медичну і освітню реформи, а також зупинився на питаннях військової служби за контрактом, про державну підтримку вирощування молодняка ВРХ та інше. Всі ці реформи є ключовими до об'єднання територіальних громад, яке неминуче і допоки звучить як "добровільне об'єднання".  "Реформи розпочались - і ми повинні бути в колії руху вперед", - зазначив Віталій Володимирович.

Підсумував схід Тартацької громади голова районної ради Сергій П'яніщук. Він відзначив перевагу живого спілкування з людьми. А також зазначив, що сільський голова добре піклується про свою громаду, робота поставлена на належному рівні, завірив у подальшій підтримці територіальної громади районною владою. "Працюємо в нових умовах, в нелегкий час. Районна рада не є керівником сільської ради, а лише координатором дій і допомоги", - сказав Сергій Вікторович.

Після виступів із залу надійшло ряд запитань.

Активна дискусія велась щодо субсидій, які в цьому році нараховуються за новими правилами, і більшості громадян буде відмовлено у їх отриманні. Станіслав Миколайович вкотре надавав кожному вичерпні відповіді.

Занадто болючою темою громади видалось централізоване водопостачання. Жителі обурювались, що в той час, коли одні не мають води для найнеобхідніших потреб,  інші дозволяють собі розкіш - поливати городи та присадибні ділянки. І, як свідчить практика, плата за водопостачання у них зовсім мала. Дискутували-сперечались і Тартацьким сільським головою було вирішено дане питання поставити на жорсткий контроль. Тож є надія, що ті, хто обмежений питною водою - будуть її мати, а ті, що використовують її не за призначенням - одумаються, або ж будуть покарані.

 

 

123