Дії орендаря держмайна для звільнення від орендної плати
12.05.20

Фонд держмайна України пояснив, як діє звільнення орендарів держмайна від сплати за оренду.

Нагадаємо, що із 18.04.2020 р. згідно оновленого п. 14 Прикінцевих та перехідних положень ЦКУ на час дії обмежувальних карантинних заходів обставинами, за які наймач (орендар) не відповідає відповідно до ч. 2 ст. 286 ГКУ, ч. 4 та 6 ст. 762 ЦКУ, також є заходи, запроваджені суб'єктами владних повноважень, якими заборонені певні види госпдіяльності з використанням орендованого майна, або заходи, якими заборонено доступ до такого майна третіх осіб.

Аби отримати звільнення від орендної плати орендар повинен:

1. Перевірити чи поширюються заборони здійснювати певний вид підприємницької та іншої діяльності, що запроваджені Постановою № 211 на вид діяльності, за яким використовують держмайно за договором оренди;

2. Якщо такі заборони поширюються на вид його діяльності, орендар звертається із заявою до орендодавця із проханням звільнити його від сплати за оренду за договором відповідно до ст. 762 ЦКУ. Ця стаття, зокрема, пояснює, що орендар може бути звільненим від плати за оренду на весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через об’єктивні обставини, які від нього самого не залежать (у цьому випадку такою об’єктивною обставиною є карантин).

3. Отримавши звернення орендаря, орендодавець спільно з балансоутримувачем майна, що є об’єктом договору оренди, обстежує орендоване приміщення для того, щоб  отримати докази призупинення орендарем діяльності на об’єкті оренди, про що складають акт.

Зверніть увагу, що при комісійному обстеженні об’єкту оренди необхідно зафіксувати факт того, що орендоване приміщення не використовується: об’єкт оренди зачинений в робочий час, всередині об’єкту не перебувають люди, не здійснюють ремонтні роботи тощо. Таке обстеження здійснюють без попереднього повідомлення орендаря. Обстеження можуть бути здійснені за умови забезпечення членів комісій, сформованих орендодавцями і балансоутримувачами, засобами індивідуального захисту.

Вже після цього, на підставі заяви орендаря і складеного представниками орендодавця і балансоутримувача акту обстеження, орендодавець ухвалює рішення про звільнення орендаря від сплати за оренду на період карантину.

Також у Фонду держмайна наголосили, що звільнення від орендної плати не застосовують до орендарів, вид діяльності яких за договором оренди хоча і підпадає під заборону, але фактично не здійснюється за обставин, за які орендар відповідає, зокрема, з причини здійснення орендарем на об’єкті оренди невід’ємних поліпшень, які станом на дату запровадження карантину не були завершені.

Детальні роз’яснення викладені на сайті Фонду держмайна та у листі від 30.04.2020 р. № 10-16-8306.

123