У Чечельнику вшанували пам'ять воїнів -визволителів
29.10.19

28 жовтня ми відзначаємо 75-ту річницю звільнення України від нацистів, вшановуємо пам’ять полеглих, вклоняємось воїнам-визволителям, усім, хто зробив свій внесок у перемогу в Другій світовій війні.

З цієї нагоди сьогодні у Чечельнику керівники району, представники ветеранської організації, трудових колективів, військовослужбовці поклали квіти до Меморіалу Слави та до пам’ятника воїнам-визволителям Чечельницького району в центральному парку селища. Вони вшанували хвилиною мовчання світлу пам’ять усіх героїв, які віддали своє життя у боротьбі з нацистськими окупантами.

З промовою до присутніх звернувся голова ветеранської організації селища Віктор П’яніщук: «Ми пишаємось героїзмом, силою духу та мужністю наших ветеранів, які у ті буремні роки звільнили від окупантів рідну землю та багато європейських країн, а згодом у надзвичайно важких умовах відбудували зруйновані міста та села, відродили економічний потенціал, плекали наше мирне майбутнє.

Саме на українській землі у роки Другої світової війни визначалася подальша доля людства — тут відбулися одні з наймасштабніших та найбільш кровопролитних битв із ворогом. Неоціненним є внесок українців у спільну перемогу народів Європи над нацизмом.

Минають роки, але ми пам'ятаємо той час, коли від вибухів здригалася й горіла земля, гинули люди. Та страшна війна торкнулася кожної родини.  Ми ніколи не забудемо про цю трагічну сторінку історії, про неймовірно страшну ціну, яку заплатив наш народ за право бути вільним. Внаслідок ворожої окупації Україна втратила п’яту частину свого населення і залишилася майже вщент зруйнованою.

На жаль, уже у XXI столітті, після семи десятиліть по закінченню найбільшого в історії людства військового конфлікту, через агресію Російської Федерації та підконтрольних їй терористичних формувань українці зі зброєю в руках захищають суверенітет та територіальну цілісність не лише своєї держави, а й спокій народів усієї Європи. Сучасні захисники України виявились гідними слави своїх дідів та прадідів, а тому ми твердо віримо у нашу перемогу».

Довідково. Воєнні дії під час Другої світової війни відбувалися на території України протягом 40 місяців – із 22 червня 1941 року до кінця жовтня 1944 року.

За сучасними підрахунками, загальні людські втрати України у 1941 – 1945 роках становлять близько 9 мільйонів людей. Більше 2-х мільйонів українців були вивезені для примусової праці до Німеччини. Цілком чи частково на території республіки було зруйновано понад 700 міст і 28 тисяч сіл, без даху над головою залишилися близько 10 мільйонів людей. Також повністю чи частково було знищено понад 16 тисяч промислових підприємств. Підраховано, що загальні втрати економіки України у війні сягнули 40 %.

У 1941–1944 роках на українській землі були зосереджені головні сили вермахту – 76,% загальної кількості дивізій. 607 з них було розгромлено саме на території України.

У ході визволення України – протягом січня 1943 – жовтня 1944 років на території України радянськими військами проведено 15 наступальних операцій, із них 11 стратегічних. Свого апогею битва за Україну досягла в період з осені 1943 до осені 1944 років. Саме на її території у цей період було зосереджено приблизно половину діючої Червоної армії.

Завершила визволення України Карпатська операція, що розпочалася 9 вересня 1944 року наступом 1-ї Гвардійської армії. 27 жовтня 1944 року було звільнено Ужгород, а 28 жовтня радянські війська вийшли на сучасний кордон України.

 

123