У рамках Програми територіального співробітництва

 

 
Директор Департаменту регіонального економічного розвитку облдержадміністрації Олександр Якубик 22 січня взяв участь у робочій нараді з питань реалізації Спільної операційної програми територіального співробітництва Молдови та України за участю делегації з республіки Молдова та представників Чечельницького, Ямпільського, Барського і Томашпільського районів, що відбулась на базі Томашпільського району.
Вітаючи зарубіжних гостей на українській землі, Олександр Якубик коротко ознайомив їх з соціально-економічним розвитком Вінниччини, з її господарським потенціалом та наявним досвідом щодо залучення інвестицій для розвитку територій населених пунктів (які у 2014 році становлять більше 4,5 млн.дол.), в економіку промислових та сільськогосподарських підприємств (більше 28 млн.дол.).
"Сьогоднішній захід є надзвичайно важливим для нашої області, адже він звів дві сторони, дві громади - українську і молдовську, які мають здійснити надзвичайно велику роботу на перспективу - підвищити рівень життя територіальних громад двох країн. Цей захід націлений на більш тісну співпрацю і об'єднання інтересів громад різних країн, що мають спільну історію, спільні проблеми та спільне майбутнє", - зазначив директор Департаменту регіонального економічного розвитку облдержадміністрації.
Для довідки: Мета Програми територіального співробітництва - зміцнення транскордонних контактів між місцевими органами влади, громадами та організаціями громадянського суспільства з метою сприяння вироблення спільних рішень для спільних проблем соціально-економічного розвитку.
Програмою визначено три завдання:
1. Поліпшення умов життя місцевих громад у прикордонних регіонах шляхом проведення спільних проектів на підтримку соціально-економічного розвитку.
2. Рішення загальних проблем екології, зайнятості, охорони здоров'я та інших областей, що представляють загальний інтерес і транскордонне значення.
3. Культура, освіта та спорт.
22-23 січня 2014 року відбувся ознайомчий візит представників органів місцевого самоврядування з Республіки Молдова до Томашпільського та Ямпільського районів Вінницької області, з метою налагодження партнерських зв'язків у рамках програми територіального співробітництва Молдови та України.
Даний захід фінансувався Програмою розвитку ООН в Республіці Молдова (Адам Зінаїда) спільно з IDIS "Viitorul" (Унгуряну Кароліна, Молдован Анатолій) що координуються у Вінницькій області Вінницьким обласним підрозділом впровадження Проекту "МРГ - ІІІ" (Ланіна Анастасія).
На зустріч були запрошені громади з Молдови та України, голови адміністрацій та начальники управлінь економіки Томашпільського, Ямпільського, Барського, Чечельницького районів. На чолі з головою Чечельницької РДА Сергієм Пустовим делегацію від нашого району представляли: заступник голови райради Петро Гук, начальник відділу економіки та торгівлі Віталій Савчук, координатор Чечельницького районного ресурсного центру розвитку громад Ірина Кривіцька.
У тісній співпраці було визначено спільну культуру, історію, інтереси у написанні проектів та визначено ряд проблем у економічній, соціальній та культурній сферах.