Увага : небезпечний карантинний шкідник !
13.07.20

Незадовільне проведення землевласниками  боротьби з АБМ  в першу чергу на присадибних ділянках  створили велику загрозу пошкодження шкідником плодових насаджень та поширення його в районі.

   В умовах району шкідник розвивається в двох поколіннях(генераціях): перша: травень-липень,друга: серпень-жовтень.

   При розвитку першої генерації (покоління)шкідник найчастіше проявляється на клені американському, який є основною кормовою базою гусениці метелика першої генерації. Така властивість шкідника заводить в оману багатьох землекористувачів, які не знищують гнізда метелика на цьому малоцінному дереві. Закінчивши розвиток на клені , шкідник переважно заселяє плодові дерева. Тому, щоб не допустити наростання чисельності та шкодочинності шкідника, потрібно в обов’язковому порядку знищувати гнізда на різних породах дерев та кущів.

   Шкодить гусениця метелика об’їдаючи  листя дерев. При цьому вона виділяє павутиння, якою спочатку оплітає 2-3 листочка, а потім гілку і навіть невеликі дерева, утворюючи гніздо в якому живуть гусениці. Ця особливість полегшує проведення боротьби з ним – коли гусінь знаходиться в гнізді, то його можна зрізати чи зламати і знищити механічним шляхом-спалити чи розтоптати. Коли гусінь вийшла з гнізда, то необхідно застосовувати хімічний спосіб боротьби –обприскувати дерева отрутохімікатами дозволеними для застосування в Україні.

   Всі власники земельних ділянок повинні систематично оглядати багаторічні насадження та знищувати шкідник, в першу чергу гнізда метелика.

Провідний спеціаліст  - державний фітосанітарний інспектор Василь Паламарчук

 
 
123