Увага: зростає небезпека отруєння чадним газом взимку
25.01.18

Півсотні нещасних випадків, 111 постраждалих та 49 смертей - така невтішна статистика по Україні за 2017 рік - результат нехтування правил використання газу в побуті.

Більшість трагедій трапилось саме у зимовий період, коли ймовірність отруєння чадним газом при користуванні опалювальними газовими приладами істотно зростає.Торік внаслідок отруєння чадним газом загинуло 44 людини. П’ятеро смертей сталось через вибухи.

ПАТ «Вінницягаз» нагадує споживачам, що опалення житлових приміщень побутовими газовими плитами супроводжується утворенням смертельно небезпечного для організму людини чадного газу (оксиду вуглецю), наявність якого в приміщенні неможливо визначити через відсутність кольору і запаху. Саме тому неприпустимим є використання, в тому числі, витяжок із примусовим спонуканням у будинках та квартирах, де встановлено обладнання із відводом продуктів згорання у димохід.

Якщо ваш газовий прилад працює з перебоями, обов'язково викличте фахівців, звернувшись до газової компанії. Якщо ж ви відчули запах газу, потрібно терміново телефонувати до аварійно-диспетчерської служби ПАТ «Вінницягаз» за телефоном 104, яка працює цілодобово і без вихідних.

Варто пам’ятати, що приміщення із металопластиковими вікнами потрібно регулярно провітрювати, адже через герметичність таких помешкань підвищується ризик отруєння, оскільки відсутній приплив свіжого повітря до помешкання.

«Вінницягаз» звертається до всіх споживачів газу в області: природний газ - це не тільки товар першої необхідності, але і джерело підвищеної небезпеки. Тому в ситуації, коли йдеться про безпеку людей, компроміси неприпустимі. Ми закликаємо всіх споживачів до співпраці, при наявності технічних порушень рекомендуємо їх усунути, не піддаючи ризику не тільки власне здоров'я і життя, а й безпеку своїх сусідів.

123