Виставка до Різдва Пресвятої Богородиці розгорнулась в холі РДА
21.09.20

Православні християни святкують Різдво Діви Марії 21 вересня за новим стилем (8 вересня за старим стилем). У східних слов’ян церковні традиції святкування Різдва Пресвятої Богородиці тісно переплелися з народними.

На Русі Різдво Божої Матері називали «Малою Пречистою», за аналогією з «Великою Пречистою» — празником Успіння Богродиці. А ще в цей день зустрічали осінь. Взагалі, часи були для наших предків основним джерелом звичаїв, обрядів і творчості: пісень, прислів’їв, приказок.

У цей день ходили один до одного в гості, вшановували молодят, накривали багато стіл. В цю пору селяни прибирали на зиму бджолині вулики, збирали цибулю. Це був кінець літніх польових робіт і початок осінніх приготувань. Хлібороби вшановували Богородицю — Небесну покровительку землеробства, Подательницю врожаю, Спорительницю хлібів — за зібраний урожай та просили Її допомоги на рік майбутній.

З нагоди цього свята, відома в наших краях майстриня вишивки бісером Любов Бурлака, бібліотекар с.Демівка, представляє більше 30 вишитих ікон на виставці в райдержадміністрації.

123