Восени на Вінниччині відбудеться екологічна акція

До цього закликає голова облдержадміністрації Іван Мовчан. 
Розмовляючи з журналістом обласної телерадіокомпанії «Вінтера», голова ОДА наголосив на необхідності повторити екологічну акцію – обсадження сміттєзвалищ. 
У квітні цього року на Вінниччині навколо сміттєзвалищ було висаджено «живу огорожу» з саджанців граба. Але через складні погодні умови значна кількість саджанців загинула, тому виникла необхідність повторити акцію. 
«Граба в області багато, тому це дешевий спосіб поліпшити екологічну ситуацію на території області, – обґрунтував свою позицію Іван Мовчан. – Через кілька років матимемо солідну зелену огорожу навколо кожного полігону відходів. Я бачив таке у Європі і вважаю, що цей приклад варто наслідувати. Треба визначити, скільки саджанців маємо досадити і восени знову організувати людей для цієї роботи. Треба бути послідовними у своїх діях, бо в іншому разі розпочата робота буде зведена нанівець. 
Але це тільки один з природоохоронних заходів. Ми повинні розробляти програми сортування і переробки сміття. Адже 20 років тому структура сміття була інша: не було стільки пластикового посуду, поліетилену. Тепер усе це – на кожному кроці. Мусимо припинити свавілля стосовно рідної землі». 
Продовжуючи тему санітарної очистки території, голова ОДА висловив упевненість, що в більшості випадків ця робота не вимагає великих коштів: 
«Керівникам територіальних громад треба організувати людей, провести суботник чи санітарний день. В одному селі ініціативна група просто йшла з косами і в подвір’ях косила бур’ян. Щоб господарю стало соромно. Це досить своєрідний метод, але хіба треба цього чекати? Хіба не можна прибрати сміття, скосити бур’ян, а на тому місці посадити квіти? Ніхто за нас не наводитиме лад у наших містах і селах. Ми повинні робити це самі. На це націлює нас Президент України Віктор Янукович, і кожен керівник у районі чи місті повинен націлювати на це жителів населених пунктів».