Як уникнути спалахів та розповсюдження пташиного грипу
29.01.20

В Україні вперше за три роки стався спалах пташиного грипу.

18.01.2020р. до Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області надійшла інформація про загибель птиці на приватному підприємстві «Хутір» с. Бугаків Немирівського району. Втім, вже наступного дня за результатами Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи в м. Києві встановили діагноз на грип птиці.

Відбулось засідання державної протиепізоотичної комісії при Немирівській райдержадміністрації, рішенням якої затверджено план ліквідації вогнища захворювання: визначено межі епізоотичного осередку та зони захисту та нагляду.

Наразі в осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення збудника грипу птиці. В епізоотичному осередку умертвлено безкровним методом та спалено 108688 голів птиці. Приміщення, де утримувалися кури, наразі вільні, розпочинаються роботи з їх очистки та дезінфекції. З метою контролю за епізоотичною ситуацією, в зонах захисту та спостереження працюють 15 робочих груп, які проводять облік птиці в індивідуальному секторі та клінічний огляд. Проведено клінічний огляд 14220 голів птиці в 556 дворах 18-ти населених пунктів, робота триває. За результатами проведеного клінічного огляду інформації щодо захворюваності птиці в зонах захисту та спостереження не надходило. Для проведення лабораторного контролю за грипом птиці, в зонах захисту та спостереження і на фермах по утриманню птиці в Немирівському районі розроблено графік відбору проб біоматеріалу.

З метою підтвердження статусу благополуччя по грипу планується здійснити відбір проб біоматеріалу з усіх птахо господарств Вінницької області та провести лабораторні дослідження на грип.

Ймовірною причиною виникнення хвороби в цьому районі стало контактування курей з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами.

Причини розповсюдження грипу птиці:

відсутність дієвого контролю при внутрішньодержавному переміщенні живої птиці та сировини;

торгівля живою птицею та сировиною на стихійних ринках;

нехтування  елементарними заходами біобезпеки,  в  переважній  більшості  в  особистих підсобних господарствах громадян та дрібних спеціалізованих підприємствах;

відсутність "серйозних" заходів відповідальності за дії осіб що призвели до розповсюдження хвороби;

Щоб уникнути виникнення і розповсюдження пташиного грипу необхідно дотримуватися таких заходів:

На вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду.

Притримуватись режиму закритого типу, не допускаючи    вигулу (виходу)домашньої птиці за межами дворової території.

Дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею( змінний спецодяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках, окремі засоби догляду та інвентар.

Не дозволяти відвідувати господарства та приміщення  стороннім особам.

Не    купувати    птицю    у    невстановлених    для    цього    місцях    та    без    супровідних ветеринарних документів.

Не забивати хвору птицю та не переробляти туші захворілої птиці.

Утримувати різних види птахів окремо.

Виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами.

Проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням.

Проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території.

Проводити  знезараження  посліду та підстилки шляхом  спалювання  або  біотермічним методом.

Заступник начальника відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Бершадського міжрайонного  управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Анатолій БУРБЕЛО

123