З робочим візитом - у Берізки-Чечельницькі
10.01.18

Сьогодні, 10 січня, голова райдержадміністрації Сергій Пустовий та голова районної ради Сергій Пʾяніщук разом із заступником голови РДА Ольгою Беседою, керівником апарату РДА Ольгою Тимофієвою, начальником фінансового управління РДА Ніною Решетник та заступником начальника управління соціального захисту населення РДА Валентиною Якимчук з робочим візитом побували в Берізко-Чечельницькій сільській раді.

Голова сільради Лідія Гричулевич доповіла про стан виконання плану надходжень та видатків бюджету Берізецької сільської ради за 2017 рік та озвучила планові показники на 2018 рік.

За минулий рік бюджет сільської ради по доходах виконано на 106%. На 2018 рік заплановано збільшити доходну частину на 28 тис грн. Планується отримати у наступному році 1 млн 402,2 тис грн. В розрахунку на кожного жителя села дохід склав 1861 грн. Це – найвищий показник у районі. В наступному році заплановано збільшити даний показник до 1889 грн.

Впродовж 2017 року на ремонт доріг виділено 443 тис грн. У 2018 році заплановано виділити 450 тис грн на дані роботи. Благоустрій села обійдеться бюджету у 210 тис грн. Сільською радою в минулому році було закуплено 20 баків для побутового сміття. Частково зроблено площадки під їх встановлення. Роботи продовжуються. Жителі села з цього року сортуватимуть сміття у роздільні контейнери, як цього вимагає законодавство України.

У планах сільської ради – встановлення вуличного освітлення, ремонт доріг, прокладання тротуарів, завершення будівництва Площі Духовності в центрі села. «Невирішених питань іще багато, а тому ми налаштовані на активну роботу», - завірила сільський голова.

Затим, керівництво району та керівники структурних підрозділів РДА відвідали бюджетні установи с. Берізки-Чечельницькі.

Берізко-Чечельницька школа І-ІІ ст.

Слід відмітити, що стараннями органів місцевої влади, органів місцевого самоврядування, меценатів (Берізецької філії ПП «МТС» та ФГ «Гулове»), педагогічного колективу та батьків учнів навчальний заклад поступово набирає привабливого вигляду. Проводиться заміна вікон на теплозберігаючі склопакети, облаштовано шкільний стадіон та спортивну площадку, прокладено алеї, встановлюється вуличне освітлення.

Особлива гордість директора школи Людмили Олійник – шкільний музей. Деякі експонати сягають столітньої давнини. Старовинний одяг, предмети домашнього вжитку, посуд, картини та ікони допомагають учням наочно долучитись до історії і традицій рідного краю.  В кабінеті фізики – різні прилади, в тому числі вимірювальні, мікроскоп використовуються учнями під час проведення лабораторних робіт. На уроках інформатики школярі мають можливість  навчатися на сучасних комп’ютерах.        

Впродовж 2017 більше  100 тис грн виділено із  місцевого бюджету для проведення ремонтних робіт та впорядкування території школи. – Це  не одноразова акція, - запевнює Лідія Володимирівна, - ми готові й надалі виділяти кошти для підростаючого покоління, адже молодь – наше майбутнє.

Голова райдержадміністрації С.Пустовий зазначив: «У  2018 році освітня реформа передбачає новий підхід у навчанні учнів першого класу. Тож слід бути готовими до перепідготовки учителя, осучаснення його робочого місця, забезпечення доступом до мережі Інтернет, інше».

Довідково: сьогодні у Берізко-Чечельницькій школі навчається 60 учнів. У новому навчальному році до першого класу піде п’ятеро дітей. 

Сільський будинок культури с.Берізки-Чечельницькі

Сільський голова Лідія Гричулевич  розповіла про культурні заходи, які організовуються в їхній територіальній громаді.  - Люди задоволені роботою клубної установи, а це означає, що художня самодіяльність в селі справді на високому рівні, - зазначила Лідія Володимирівна. Свідченням цього є той факт, що на концерти чи вистави в Берізки поспішають жителі не тільки Чечельницького району, а навіть жителі сусідніх сіл Одеської області. Аматорами організовуються цікаві вистави, сценарії до яких пишуть їх односельці.  

В будинку культури проведено заміну вікон на сучасні склопакети, проведено ремонтні роботи ззовні та зсередини. До входу ведуть сходи, вимощені тротуарною плиткою. Зала для урочистого проведення весільних церемоній, сцена, глядацька зала мають ошатний і привабливий вигляд.      На 2018 рік заплановано виділити на дану установу із бюджету села 65 тис грн та 15 тис грн для сільської бібліотеки, яка знаходиться у цьому ж приміщені.  

Мають жителі села й своє, самобутнє свято, яке органічно переплітається із сучасними традиціями. Щороку, на християнське свято Панелеймона в урочищі Лізвора проводиться освячення джерельної води. Затим, впродовж дня проводяться різноманітні спортивні змагання. Закінчуються святкові заходи концертною програмою. І знову Берізки збирають своїх прихильників із сусідніх районів і областей.

Фельдшерсько-акушерський пункт с.Берізки-Чечельницькі

Слід відмітити, що даний ФАП знаходиться у центрі села. Приміщення тепле і просторе. Медичний заклад забезпечений медикаментами першої необхідності та медичними засобами. Працює стоматологічний кабінет. Жителі села вчасно отримують кваліфіковану медичну допомогу.

Під час зустрічі йшла мова про хід реформування в медичній галузі, процес реімбурсації ліків,  розвиток сільської медицини.  Керівники району подякували завідувачу ФАПом Володимиру Тарасюку за роботу, зауваживши, що сумлінне відношення сільських медиків до обраної справи відмітили односельчани, а це - найвища оцінка.  

Дошкільна дитяча установа «Колобок»

Найменші жителі села з радістю відвідують цей заклад, адже працює садочок впродовж року, без літніх «канікул». Для дітей забезпечено комфортне перебування: сучасний ремонт, нові меблі, теплі поли з підігрівом. Берізецька філія ПП «МТС» безкоштовно передає продукти харчування.

Сільською радою було закуплено і встановлено у дитячій установі 3 невеликих пластикових  контейнерів для роздільного збору сміття. Отож малеча з раннього дитинства привчається сортувати скляні, пластикові та паперові відходи.

Довідково: на даний час в с.Берізки-Чечельницькі проживає 60 дітей дошкільного віку. З них – 18 відвідують дитячий садочок. 

      

123