За кордон і за кермо - зась!
04.01.18

Ті, хто боргує аліменти, не має права керувати автомобілем, полювати, застосовувати зброю і виїздити за кордон.

Президент України підписав закон №7277 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів», що встановлює такі обмеження, повідомляє сайт Глави держави.

Запроваджено нові засоби примусового виконання рішень відносно боржників, які мають заборгованість зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців. Зокрема, Законом встановлюється тимчасове обмеження таких осіб у праві виїзду за межі України, тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобами, тимчасове обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною зброєю, тимчасове обмеження боржника у праві полювання.

«Закон спрямований на забезпечення належного виконання рішень щодо стягнення аліментів. Закон дозволить зменшити заборгованість зі сплати аліментів, а також забезпечить належне утримання осіб, які отримують аліменти», — йдеться на сайті Президента.

Цей закон, нагадаємо, Верховна Рада прийняла 7 грудня 2017 року. Як ішлось у прикінцевих положеннях законопроекту, «цей Закон набирає чинності через місяць з дня, наступного за днем його опублікування».

Прийняття законопроекту парламентом суспільство прийняло неоднозначно.

Чимало чоловіків заявляли, що через цей закон їх колишні дружини матимуть можливість їх матеріально «шантажувати». Відомий український артист Антін Мухарський навіть вдався до своєрідної акції протесту.

123