У суботу, 2 вересня, президент України Петро Порошенко підписав закон "Про амністію у 2016 році", який поширюється на учасників бойових дій, які захищали суверенітет і територіальну незалежність країни та які не вчинили тяжких злочинів. Про це повідомляється на сайті президента.

«Наші герої – військовослужбовці та ієрархи нашої церкви звернулись до мене з питань амністії для тих, хто пройшов горнило війни, брав активну участь у АТО, але не скоїв важких злочинів, щоб держава пішла на зустріч (цим людям у питанні помилування – ред.)», - сказав Порошенко під час зустрічі з Героями України та Предстоятелями церков.

Предстоятель Української православної церкви, митрополит Київський і всієї України Онуфрій також підтримав пропозицію щодо помилування тих, хто скоїв не тяжкі злочини.

"Я думаю, що це добра ідея». «Милосердя, коли воно проявляється у всіх сферах, воно приносить користь", - зазначив Онуфрій.

Крім того, Герой України, майор Збройних Сил Ігор Герасименко зазначив, що дуже багато учасників АТО чекають на підписання цього Закону.

«Наша армія до початку війни на Донбасі не мала того досвіду, який ми маємо зараз. Але щоб досягти цього досвіду потрібен час. Також є і помилки. А коли ти працюєш у стресовій ситуації, ніхто від помилок не застрахований. Тому звільнення певної категорії осіб – воїнів, які скоїли не тяжкі злочини, буде для нас підтримкою держави та дасть нам впевненість. А також це стане виховним заходом для нас в тому, що держава не забула людей,  допомагає їм і не залишила людей зі своїми проблемами сам на сам», - сказав Герасименко.

Нагадаємо, 7 липня 2016 року  Верховна Рада прийняла в цілому законопроект про амністію в 2016 році, який поширюється, зокрема, на учасників бойових дій, які захищали суверенітет і територіальну незалежність України. А вже у серпні 2016 року президент Петро Порошенко ветував цей закон.

22 грудня 2016 року Верховна Рада схвалила пропозиції президента до закону про амністію в 2016 році, які передбачали амністію учасників АТО.

22 лютого 2017 Верховна Рада відкрила шлях до підписання спікером і президентом закону про амністію

Відповідно до закону, ті, хто брав участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і отримав статус учасника бойових дій, звільняються від відбування покарання на певний строк та від інших покарань, не пов'язаних з позбавленням волі.