Запобігти нещасним випадкам в зимовий період
03.12.18

Управління  праці та соціального захисту населення Чечельницької РДА рекомендує керівникам підприємств установ та організацій приділити  увагу до безпеки праці своїх працівників, посилену увагу до безпеки праці трактористів-машиністів,водіїв автотранспортних перевезень,сторожів,підсобних робітників(різноробочих),так як саме на ці категорії працівників припадає найбільша кількість нещасних випадків в аналогічні періоди минулих років.

  У звязку з приходом зимового періоду  на виробництві виконується широка номенклатура робіт,повязаних з проведенням технічного обслуговування і ремонту техніки,обладнання та устаткування,постановці техніки на зберігання,тваринництво переводиться на зимово-стійлове утримання худоби,спостерігається підвищене споживання електроенергії,дров та вугілля для пічного опалення що може призвести до пошкодження та обриву електропроводів ,пожеж і отруєнь чадним газом.

Інтенсивно використовуються опалювальне устаткування та опалювальні прилади,електропровідники  яких вичерпали свій ресурс або зарубіжного неякісного виробництва.

До того ж,ускладнюються погодні та дорожні умови,понижується температура,випадає велика кількість опадів ,помітно скоротився світловий день ,рано настають сутінки,а якщо врахувати,що території підприємств не освітлені,не зарівняні та не посипані піском,то можна зробити висновок що виробництво стабільно залишається травмонебезпечним.46% загиблих працівників пішли з життя через алкогольне спяніння,недотримання правил дорожнього руху,недоліки під час навчання безпечним правилам праці,незадовільний технічний стан транспортних та інших засобів виробництва,використання саморобних та несправних обігрівальних приладів.10% випадків спричинено порушенням трудової та виробничої дисципліни,порушення вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів,устаткування,машин,механізмів та інш. 

В основі багатьох нещасних випадків –недоліки в організації безпечних методів проведення робіт(ст.13 Закону України «Про охорону праці-обовязки роботодавця»).

       Враховуючи ситуації попередніх років та з метою недопущення випадків травматизму служба охорони праці управління соціального захисту населення пропонує суб’єктам господарювання усіх форм власності району :

1.Забезпечити здійснення постійного контролю за дотриманням працівниками вимог охорони праці,пожежної безпеки,а також трудової та виробничої дисципліни.

2.Не допускати до виконання робіт працівників (в тому числі робіт по охороні об’єктів), які не пройшли в установленому порядку медичних оглядів,навчання,інструктажів і перевірки знань з питань охорони праці,пожежної безпеки.

3.Забезпечити всіх працівників спецодягом,спецвзуттям  та інш.засобами індивідуального захисту.

4.Провести перевірки всіх електро- та газоопалювальних приладів,у разі не відповідності вимогам безпеки вилучити їх з експлуатації.

5.Провести  перевірки газових приладів,пічного опалення на наявність тяги в димових та вентиляційних каналах у всіх опалювальних пунктах,особливо звернути увагу на робочі місця охоронників.

6.Заборонити використання саморобних опалювальних приладів,для обігріву адміністративних та виробничих об’єктів.

7.Заборонити куріння,а також використання відкритого вогню в виробничих приміщеннях.

8.Забезпечити своєчасне прибирання територій від снігу та посипання пішохідних доріжок піском.

9.Забезпечити постійний контроль та своєчасне прибирання криги та снігу,що звисає з дахів будівель.

10.Заборонити перебування на робочих місцях,в тому числі на об’єктах охорони,підвищеної небезпеки сторонніх осіб.

11.Обмежити виконання робіт працівниками на відкритому повітрі та забезпечити їх теплим спецодягом,спецвзуттям та гарячими  напоями(чай,кофе,молоко)

Начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Станіслав Мартинюк

123