Згуртованість громади – запорука успішного розвитку
29.03.18

21 березня відбувся схід села Білокамінської територіальної громади, в якому взяли участь запрошені: голова РДА Сергій Пустовий, голова районної ради Сергій П’яніщук, начальник управління праці та соціального захисту населення Станіслав Мартинюк, головний лікар Чечельницької РЦ ПМСД Віктор Коваль, дільничний інспектор, старший лейтенант поліції Володимир Зварищук, орендарі та їх представники.

Сільський голова Володимир Фурман, у своїй звітній доповіді детально ознайомив присутніх з роботою сільської ради та її виконавчого комітету за 2017 рік, з основними напрямками діяльності, здобутками та намірами, виконаними завданнями.

На території сільської ради проживає 734 громадяни: 11 чоловік – учасники бойових дій, 3 - сім’ї загиблих, 17 учасників війни, 24 одиноких громадян, 19 – обслуговуються працівниками служби соціального захисту, 1 дитина-інвалід, 3 багатодітні сім’ї, 22 молодих сім’ї віком до 35 років.

Орендують сільські землі: ТОВ «Ободівка Агро», ТОВ «Ободівське», ТОВ «Гервін», ПП Лесик Валентин, ПП Овчар Петро, ПП Гула Людмила, ПП Химич Любов, ПП Химич Олександр, ПП Химич Оксана, ПП Фурман Людмила, ПП Кича Юрій.

Доповідач зупинився на виконанні програми соціально-економічного розвитку. За звітний період проведено відповідну роботу: учасники бойових дій, вдови забезпечені вугіллям або отримали компенсацію. За весь рік було проведено багато тематичних святкових концертів.

Щодо освіти села, функціонують КЗ «Білокамінська СЗШ І-ІІ ст.», у якій навчається 39 дітей, працюють 13 викладачів та дитяча установа «Берізка», у якій за рахунок коштів сільської ради проведено поточний ремонт і благоустрій території.

Медичну допомогу населенню надає ФАП с. Білий Камінь. Фінансування закладу охорони здоров’я та забезпечення лікарськими препаратами для надання першої допомоги проводиться з бюджету.

Також приділяється увага питанням приватизації громадянами земельних ділянок, проводиться земельно-кадастрова інвентаризація земель. Жителі користуються пасовищами, тому, по мірі можливості, сесією сільської ради надаються земельні ділянки для ведення та обслуговування особистих селянських господарств.

Одним із найважливіших питань є благоустрій села, наведення належного санітарного порядку на вулицях, екологія, вуличне освітлення, дороги. Ліквідовано стихійні сміттєзвалища, які знаходилися на території населеного пункту, крім цього, одне офіційне, упорядковано та огороджено. Проведено поточний ямковий ремонт доріг на усіх вулицях.

Долучився до звіту дільничний інспектор Володимир Зварищук і відмітив, що протягом 2017 р. з території Білокамінської сільської ради надійшло 17 заяв та повідомлень про вчинення кримінальних та адміністративних правопорушень.

Станіслав Мартинюк закликав присутніх вчасно подавати заяви на отримання субсидій, ознайомив з розмірами державних соціальних допомог для пільгових категорій та запросив учасників АТО подавати заявки на отримання путівок на санаторно-курортне лікування. Також подякував соціальним працівникам, які допомагають літнім самотнім людям.

Нині чи не у всіх на слуху медична реформа. Головний лікар РЦПМСД Віктор Коваль  підкреслив, що  вступає в дію медична реформа, згідно з якою до 01.07.2018 р. кожний житель має заключити договір із сімейним лікарем. Сама ідея такого договору є слушною, в цьому документі прописані права та обов’язки обох сторін. Так, за кожного пацієнта держава буде сплачувати лікарям 370 грн, за дітей до 5 років та пацієнтів старше 65 років оплата буде здійснюватися в подвійному тарифі – 740 грн. Норматив навантаження на одного сімейного лікаря – 2000 пацієнтів. Потім він відповів на всі запитання присутніх.

Голова РДА Сергій Пустовий проінформував присутніх про хід реформ, написання проектів, використання бюджетних коштів, вказавши на їх дієвість, про підготовку до роздільного збирання побутових відходів, про співпрацю з орендарями. Обговорювалося питання добровільного об’єднання територіальних громад. Проведено детальний аналіз того, що зроблено, які є проблеми, резерви наповнення бюджету, що планується на майбутнє. Всім запитувачам були надані вичерпні відповіді та роз’яснення.

Голова районної ради Сергій П’яніщук надав детальну інформацію про роботу районної ради, окресливши пріоритетні завдання, що потребують невідкладного вирішення. «Проблеми звичайно є і про них слід говорити і розв’язувати їх в порядку першочерговості. Обов’язково треба бачити і досягнення. Та не варто забувати, що лише спільними зусиллями буде досягнуто бажаних результатів», - зазначив Сергій Вікторович. Також він рекомендував сільському голові взяти на контроль всі підняті жителями села проблемні питання і обов’язково доповісти про їх вирішення на чергових загальних зборах. Адже громада повинна бачити дієвість таких заходів.

До сільського клубу зійшлося чимало місцевих жителів, які прийшли до висновку, що життя громади залежить від громадянської позиції, активності та відповідальності кожного, самовіддачі та взаєморозуміння.

 

123