Звітувала обласна Асоціація ОМС
29.01.20

28 січня відбулися загальні збори уповноважених представників – членів Асоціації органів місцевого самоврядування.

Перед початком відбулося засідання Правління Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування, на якому обговорили  питання порядку денного загальних зборів.

Після завершення зібрання Правління розпочалась робота загальних зборів Асоціації. Відкрив його голова обласної Ради, голова Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Анатолій Олійник.

У роботі взяли участь голова облдержадміністрації Владислав Скальський, перший заступник голови Асоціації, секретар Вінницької міської ради Павло Яблонський, голова постійної комісії обласної Ради з питань бюджету, фінансів та обласних програм Геннадій Мазур, голова постійної комісії обласної Ради з питань місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою, євроінтеграції, міжнародного і міжрегіонального співробітництва Олександр Крученюк, члени Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування, директори департаментів облдержадміністрації, представники громадських організацій, а також партнери Асоціації.

На загальні збори цього дня прибули 274 особи із 479 представників органів місцевого самоврядування Вінницької області, котрі є членами Асоціації.Від Чечельницького району прибула делегація з сільських та селищного голови начолі з заступником голови районної ради Наталією Крук.

Голова облдержадміністрації Владислав Скальський акцентував увагу на важливій проблематиці, яка наразі постала перед державою – забезпечення повсюдності самоврядування. Зокрема, зупинився на основних критеріях спроможності громад.

– Здатність відповідати очікуванням людей та забезпечувати виконання усіх тих повноважень, які будуть передані законодавчо на рівень ОТГ у найближчий час, – це основні критерії спроможності громад. Безперечно, належне виконання повноважень вимагає підвищення і вдосконалення компетенцій на рівні об’єднаних територіальних громад, – сказав Владислав Скальський.

Також з вітальним словом перед представниками Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування перший заступник голови Асоціації, секретар Вінницької міської ради Павло Яблонський. Він висловив усім членам Асоціації вдячність за співпрацю та за активну участь у спільній роботі.

Керівник Секретаріату Асоціації Віктор Вікалюк висловив вдячність депутатському корпусу обласної Ради за підтримку. Відтак, на наступний рік членські внески обласної Ради збільшилися на 200 тис. грн.

– Реагуючи на виклики сучасності, у Секретаріаті запрацювала нова група експертів-консультантів. Також ми створили в Секретаріаті Асоціації потужний Центр комунікації, зовнішніх зв’язків та залучення грантових ресурсів, – зазначив Віктор Вікалюк. – Чотири працівники цього Центру знають досконало по дві іноземних мови: англійська та польська, а ще одна людина володіє ще й німецькою. Багато проєктів, з якими ми працюємо повинні бути перекладені на ці мови. Також успішно працює Центр організаційно-правової роботи, розвитку інвестиційної спроможності та використання внутрішніх ресурсів, який працює з місцевою економікою.

Під час загальних зборів Секретаріат ВОАОМС  прозвітував про виконану роботу 2019 року та окреслив напрями, плани і завдання  на 2020 рік. Зокрема, завідувачка Центру комунікації, зовнішніх зв’язків та залучення грантових ресурсів Ольга Олійник розповіла про комунікації, проєктний менеджмент, міжнародне партнерство Асоціації та поширення позитивного досвіду розвитку територіальних громад.

– Вінницька обласна Асоціація органів місцевого самоврядування надає своїм членам експертну підтримку та консультації, – розповіла Ольга Олійник. – Ми допомагаємо з пошуками відповідних грантових конкурсів, з пошуками партнерів, пишемо та редагуємо проєкти від громад, перекладаємо проєкти на іноземну мову.

Одним із напрямів роботи обласної Асоціації органів місцевого самоврядування є адміністрування 16 обласного конкурсу проєктів розвитку територіальних громад. Ольга Олійник повідомила, що Асоціацією організовано роботу експертної групи з оцінювання проєктів, оцінено 746 поданих проєктів та проведена підготовка до 17 обласного конкурсу у 2020 році.

Завідувачка Центру організаційно-правової роботи, розвитку інвестиційної спроможності та використання внутрішніх ресурсів Світлана Буяльська прозвітувала про роботу 2019 року. Зокрема, окреслила надання консультаційної та правової допомоги посадовим особам органам місцевого самоврядування – членам Асоціації у здійсненні ними своїх повноважень, а також про приклади налагодження співпраці із загальнодержавними та регіональними асоціаціями, об’єднаннями, агенціями.

Про баланс та бюджет обласної Асоціації органів місцевого самоврядування доповіла голова ревізійної комісії Зоя Бонсевич.

– Минулого року всього надійшло коштів 2 млн 391 тис. грн, з яких 2 млн 5 тис. грн – це членські внески, – повідомила Зоя Бонсевич. – Враховуючи залишок на 1 січня 2019 року в сумі 274,7 тисячі гривень, всього до використання 2019 року передбачено 2 млн 666 тис. грн. Видатки становили 2 млн 427 тис. грн. Всі видатки проводилися відповідно до кошторису з дотриманням усіх вимог законодавства України.

Голова постійної комісії обласної Ради з питань бюджету, фінансів та обласних програм Геннадій Мазур висловився перед членами обласної Асоціації органів місцевого самоврядування з приводу обласного бюджету на 2020 рік. За словами Геннадія Мазура, в Законі України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» для Вінницької області передбачено 335,1 млн грн додаткової дотації з державного бюджету на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я. Це менше, ніж 2019 року на 307,3 млн грн, або на 47,8 %, а в порівнянні з 2017 роком, коли міжбюджетний трансферт виділявся з державного бюджету вперше, його обсяг зменшується на 410,4 млн грн або 55,0 %.

– У порівнянні з 2019 роком, у нас не фінансується близько 12 обласних програм на 55 мільйонів гривень, – каже Геннадій Мазур. – Це говорить про те, що фінансового ресурсу наразі недостатньо. Якщо порівняти з попередніми роками 2013-2014 роки обласний бюджет в структурі бюджету Вінницької області становив 33-34%, сьогодні – 15%. Обласна Рада та депутатський корпус налаштовані надалі підтримувати обласну Асоціацію, щоб забезпечити фінансовий ресурс, аби й надалі ви залишалися майданчиком для обміну досвідом, комунікаціями й реальної допомоги органам місцевого самоврядування.

На сьогодні, як повідомляють в Асоціації, ВОАОМС активно працює над тим, щоб кожна територіальна громада відчувала експертну різнопрофільну підтримку, адже ця структура об’єднує навколо себе понад 500 громад Вінниччини, що нараховують близько 1 млн 300 тис. жителів. Також в Асоціації запевняють, Вінницька обласна Асоціація органів місцевого самоврядування є важливим майданчиком для обговорення та розв’язання тих проблемних питань, які існують сьогодні в територіальних громадах Вінницької області та в Україні загалом.

За 2019  рік фахівцям Асоціації вдалося провести низку заходів, семінарів, круглих столів, в тому числі виїзних та в режимі онлайн, а також реалізувати низку проєктів, налагодити співпрацю з українськими та міжнародними організаціями, а також забезпечити комунікацію і зворотний зв'язок з громадами-членами ВОАОМС.

– Ми восьмий рік з 88 років живемо в тому адміністративно-територіальному устрою, який був закладений 1932 року, область тримається разом в рамках Асоціації, – підсумував голова обласної Ради – голова Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Анатолій Олійник. – За ці роки кожна з громад-членів відчували підтримку Асоціації. Перед нами стоять виклики як захистити громади в болючих питаннях, які наразі виникли під час  реформування галузі охорони здоров’я та процесів децентралізації. Нам потрібно поліпшувати комунікацію, партнерство, співпрацю й вибудовувати дерево компетентності з органами державної влади. Адже ми всі спільно відповідальні за область і її територію, а Асоціація органів місцевого самоврядування повинна бути активно залучена до цього процесу.

Анатолій Олійник також повідомив про те, що на область та обласну Асоціацію зокрема чекає трансформація: з 479 членів Асоціації залишаться близько семи десятків у форматі об’єднаних територіальних громад.


Джерело: https://vinrada.gov.ua/oblasna-asociaciya-organiv-miscevogo-samovryaduvannya-prozvituvala-za-robotu-2019-roku.htm

123