Дієвість- запорука успіху
07.06.16

З метою презентації діяльності оновленої Вінницької обласної асоціації органів місцевого самоврядування та налагодження ефективної співпраці Секретаріату з членами Асоціації у Чечельницькому районі 7 червня було проведено робочу зустріч. У зібранні взяли участь голова Вінницької обласної ради, голова Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Анатолій Олійник, керівник Секретаріату Асоціації Віктор Вікалюк, голова районної ради Сергій П’яніщук, голова районної державної адміністрації Сергій Пустовий, депутат обласної ради Павло Каленич, завідувачі структурних підрозділів ВОАОМС, члени Асоціації – сільські голови Чечельницького району, представники районних робочих груп з грантової діяльності, начальники управлінь, відділів та служб районної державної адміністрації, депутати районної ради, представники засобів масової інформації району - усі ті, хто зацікавлений у налагодженні ефективної співпраці з Секретаріатом.

 

До учасників наради з вітальним словом звернувся голова обласної Ради Анатолій Олійник підкресливши, що така структура, як Асоціація органів місцевого самоврядування - це досить потужний інструмент в європейських країнах, і не тільки для того, щоб можна було відстоювати свої інтереси, а й розширювати повноваження громад, враховуючи ,що позицією Прем'єр-Міністра України, Верховної Ради України є те, що проекти законів, які виносяться в сесійну залу, мають обов'язково попередньо розглядатися Асоціаціями.

Також Анатолій Олійник наголосив на важливій ролі ресурсних центрів, що створені в районах області, рекомедував створити робочу групу з грантової діяльності, яка займатиметься підготовкою проектних заявок. Очільник обласної ради також поінформував керівників територіальних громад про зміни, які було б доцільно внести до положення про конкурс проектів розвитку територіальних громад в наступному році. Він зазначив, що на першому засіданні вже були окреслені напрями, на які варто звернути увагу. Це стосується, насамперед ,не кількості, а якості поданих проектів. Голова обласної Ради поінформував учасників зібрання про створення в області Агенції регіонального розвиту, яка має запропонувати механізми прозорого супроводу коштів міжнародних фондів та Фонду регіонального розвитку, і є зрозумілою для європейців.

На завершення він повідомив членів асоціації Чечельницького району, що на черговому засіданні Координаційної ради з питань з питань місцевого самоврядування при голові обласної Ради буде просити голів райрад розглянули на сесіях питання щодо введення в структуру райрад додаткової посади для ведення грантової роботи. На цьому ж засіданні, за словами Анатолія Олійника, планується підписання Меморандуму про спільне використання 17 ресурсних центрів, які діють в області.

Під час зустрічі керівник Секретаріату Асоціації Віктор Вікалюк розповів присутнім для чого відбулись зміни в структурі Асоціації, окреслив головні завдання та плани роботи, поділився першими досягненнями. Зокрема, за два місяці роботи Секретаріату проведено понад 10 семінарів та навчань, запрацював оновлений сайт, вийшло два номери газети «Вісник Вінницького самоврядування», створено групу юристів-консультантів для надання юридичної допомоги органам місцевого самоврядування, а також надано безліч телефонних та електронних консультацій.

 

Презентували й свої напрямки діяльності завідувачі Центрів: організаційно-правового забезпечення розвитку та реформування органів місцевого самоврядування – Геннадій Сівак, Центру промоцій і зовнішніх зв’язків – Ольга Олійник, Центру розвитку інвестиційної спроможності та залучення ресурсів – Андрій Кавунець.

Окрім інших напрямків роботи в ході зустрічі було обговорено питання добровільного об’єднання громад. Свої міркування з цього приводу висловив Павло Каленич, який вважає, що саме сільські голови гальмують цей процес, а також наголосив,що не зважаючи на активну просвітницько-інформаційну роботу, рівень загального розуміння процесу децентралізації серед громадян залишається низьким. До дискусії долучились голова районної державної адміністрації Сергій Пустовий, перший заступник голови районної державної адміністрації Віталій Савчук, голови Лузької та Демівської сільських рад Голоднюк В.І та Кифоренко П.Є.

Підбивши підсумки наради Сергій П’яніщук відмітив, що зібрання принесло позитивний результат і розуміння шляхів подальшого розвитку, подякував гостям за співпрацю .

 

123