Енергоефективність - програма для заощаджень
28.02.18

У цьому переконалися близько 400 тис. родин та 1200 ОСББ, які скористалися державною програмою «теплих кредитів» за три роки її дії. Про це розповів Голова Держенергоефективності Сергій Савчук в інтерв’ю Громадському телебаченню.

«Ті ОСББ, які проводять комплексну термомодернізацію заходів, отримують економію 40% і більше теплової енергії. Відповідно зменшуються і комунальні платежі», - підкреслив Голова.

Окрім цього, державна підтримка в рамках програми «теплих кредитів» дозволяє в рази зменшити витрати споживачів при проведенні енергоощадних заходів.

Наприклад, ОСББ «Оберіг на Позняках» (Київ) взяло найбільший в країні «теплий кредит» на суму майже 10 млн грн. для утеплення багатоповерхівки та модернізації внутрішньобудинкових систем опалення і гарячого водопостачання. З цієї суми Уряд відшкодував майже 4 млн гривень.

Фактично програма стала першим в Україні масштабним проектом із впровадження енергоефективних заходів у житловому секторі. Саме цей сектор – один з найбільших споживачів енергії.

Водночас, в Україні позитивна динаміка зменшення споживання газу. У 2017 р. населення, бюджетні установи та ТКЕ скоротили використання газу на 6 млрд куб. м порівняно з 2014 роком.

«Враховуючи цю статистику, ми беремо курс на те, щоб у 2022 р. споживати на 5 млрд куб. м менше газу, ніж у 2017 році. Ми знаємо, як цього досягти, і стимулювання енергоефективності – одне з рішень», - наголосив С.Савчук.

Окрім цього, розвиток енергоефективності позитивно впливає на економіку: активізує виробництво енергоефективних матеріалів та обладнання, надання послуг з утеплення, встановлення ІТП тощо.

Одна гривня інвестицій у проект з енергоефективності чи відновлюваної енергетики залучає 5 гривень інвестицій із суміжних галузей!

Дізнавайтеся більше про «теплі кредити» як дієву державну допомогу при утепленні домівок у сюжеті програми «Простономіка» телеканалу «Громадське телебачення»: https://youtu.be/g5c3cX-a6Jo

123