Г.Деменчук: нововведення ЗНО-2018
24.01.18

Уже 6 лютого розпочинається реєстрація для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні, яка триватиме до 19 березня 2018 року. Про це зазначає начальник відділу освіти Чечельницької РДА Деменчук Галина Василівна.

«Для того, аби зареєструватися на участь у ЗНО, абітурієнту потрібно заповнити реєстраційну картку на офіційному сайті Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) (http://testportal.gov.ua) та сформувати необхідний пакет документів. Після цього необхідні для реєстрації документи потрібно відправити до регіонального центру оцінювання якості освіти. І вирішальний етап – отримання підтверджувального документу майбутнім учасником від регіонального центру» – нагадує Галина Василівна.

Начальник відділу освіти також відзначила, що зміни до реєстраційних даних можна буде внести до 2 квітня.

Відповідно до наказу Міністерства освіти й науки №1487 від 15.11.2017 року, у 2018 році реєстрація учасника для проходження ЗНОпередбачає обов’язкову наявність паспорта. Про це повідомляється на порталі http://osvita.ua/.Раніше школярі, яким не виповнилося 16 років, могли подавати копію свідоцтва про народження. Утім, цьогоріч цю норму скасували, повідомляють в УЦОЯО.

В Українському центрі оцінювання якості освіти наголошують, що відповідні зміни відбулись відповідно до вимог чинного законодавства, згідно з якими паспорт громадянина України має бути отриманий особою, яка досягла 14-річного віку.

«Цьогоріч для вступу до вищого навчального закладу абітурієнти можуть подавати сертифікати ЗНО 2016, 2017 (окрім результатів з іноземних мов) та 2018 років. Основну сесію ЗНО буде проведено з 22 травня до 13 червня, додаткову – з 2 до 11 липня» – наголошує начальник відділу освіти Деменчук Галина Василівна.

У 2018 році змінзазнали майже усі тести ЗНО, однак найсуттєвіші зміни внесено до сертифікаційних робіт з іноземних мов (англійської, іспанської, німецької тафранцузької). Ці роботиотримали нову частину тесту «Аудіювання», і саме тому на виконання завдань мовних тестів у 2018 році буде відведено більше часу. Загальна тривалість роботи з тестом з іноземної мови відтепер складатиме 150 хвилин.

Цього року пройде апробація технології проведення ЗНО для осіб з порушенням зору, які використовують у процесі навчання рельєфно-крапковий шрифт – шрифт Брайля. Апробацію буде проведено з української мови і літератури, математики, історії України під час додаткової сесії. Зареєструватися для проходження ЗНО такі громадяни мають в основний період реєстрації.

Окрім того, з 2018 року скасовано тестування з російської мови.Причиною такого рішення стала невисока кількість бажаючих здавати цей предмет у минулі роки.

Також, зауважила начальник відділу освіти, для учасників АТО та громадян, які проживають на тимчасово окупованій території, передбаченододатковий період реєстрації – з 3 до 21 травня 2018 року. Ці особи проходитимуть ЗНО під час додаткової сесії.

Нагадаємо, що наразі триває реєстрація для участі в пробному ЗНО, пройти яке можуть всі бажаючі. За даними регіональних центрів оцінювання якості освіти, станом на 19 січня 2018 року для участі у пробному зовнішньому оцінювання отримано 148 892 заявки. Зареєструватися для участі в пробному тестуванні можна на сайті відповідного регіонального центру до 31 січня.Вартість пробного ЗНО становитиме від 129 до 137 грн.

123