Громадським організаціям вручено сертифікати
11.04.16

Громадській організації «Вербські первоцвіти» (с. Вербка) та громадській організації «Водограй достатку» ( с. Рогізка)  вручено  сертифікати

7 квітня під керівництвом голови обласної Ради Анатолія Олійника відбулося засідання V обласної Координаційної ради з питань реалізації Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» у Вінницькій області.

У засіданні також взяли участь перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко, спеціаліст з розвитку громад проектів «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду - ІІІ» Олена Рудич, керівники профільних департаментів та управлінь, голови районних рад та райдержадміністрацій, учасники проекту, керівники районних ресурсних центрів, представники ВУЗів - партнерів Проекту (Ві КНТЕУ та ДОННУ).

У вступному слові голова обласної Ради Анатолій Олійник зазначив, що проект діє на Вінниччині з 2008 року і він багато чому навчив наші громади. Закликав проявляти ініціативність, адже досвід громад, які беруть участь у проектах, вказує на перспективність такого шляху розвитку громад.

- Проект був непростий не тільки за вимогами, але й за звітністю, - сказав Анатолій Дмитрович. – Однак сьогодні громади, які пройшли цей шлях, знаходяться на крок попереду тих громад, які тільки визначаються у своєму рішенні взяти участь у Проекті.

Перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко у своєму виступі підкреслив, що Проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» є досить складним, але дуже цікавим у плані розвитку: «Хоч громади отримують і невеликі кошти – 25-30 тис. дол., проте насамперед Проект є інституційним, спрямованим на те, що в кожній громаді тепер є активна відповідальна людина, яка вміє правильно писати заявку на участь та вести звітність. Адже довіра міжнародних донорів часто базується на тому, як правильно ми можемо прозвітувати про кожну витрачену копійку».

Щодо перспектив четвертого етапу проекту ЄС/ПРОООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», посадовець повідомив: «Ми підписали від імені обласної адміністрації та обласної Ради спільне звернення про готовність працювати у четвертій фазі – ми підтвердили свою зацікавленість. Зараз аналогічні звернення надходять до державних органів і з інших областей України, тож ми демонструємо спільне бачення щодо необхідності реалізації Проекту і в четвертій фазі». Також Андрій Гижко зауважив, що у наступній фазі проекту дуже актуальним буде питання твердих побутових відходів та благоустрою населених пунктів.

Спеціаліст з розвитку громад проектів «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду - ІІІ» Олена Рудич підсумувала стан впровадження мікропроектів щодо основного напрямку діяльності Проекту МРГ і його нових напрямів - "енергоефективність" та "сільський економічний розвиток» та зазначила, що на Вінниччині дуже хороші перспективи.

- Вінничани пропонують настільки цікаві ідеї для реалізації, що ми плануємо впроваджувати їх до кінця року, - зазначила Олена Леонідівна. – Рада повідомити, що Вінниччина отримала найбільшу кількість проектів. Ми пристосовуємось до ситуації в Україні, міняємо проекти відповідно до тих проблем, з якими стикаються громади. Той вклад, який Вінницька область вносить у розвиток громад, ми цінуємо, але хочемо більше чути про вас. Наступна фаза буде можливою тільки завдяки нашим спільним зусиллям.

В ході засідання із короткими презентаційними доповідями щодо стану реалізації Проекту в районах-учасниках Проекту МРГ виступили представники Барського, Іллінецького, Калинівського, Крижопільського, Могилів-Подільського, Оратівського, Томашпільського, Чечельницького, Ямпільського районів.

З пропозиціями щодо покращення роботи на 2016 рік та про очікувані перспективи співпраці з Проектом до присутніх звернулися голова Барської РДА Володимир Саволюк, голова Томашпільської РДА Олександр Закорчений, голова Чечельницької РДА Сергій Пустовий.

Про співпрацю з Проектом ВУЗів - партнерів інформували Наталя Замкова (ВіКНТЕУ) та Роман Гринюк (ДонНУ).

На завершення заходу громадам, які успішно здійснили реалізацію мікропроектів, були вручені відповідні сертифікати.

Це, зокрема, з Барського району:
- Громадська організація «Ні кроку назад» (с. Балки)
- Громадська організація «Замок надії» (с. Митки)
- Громадська організація «Єдина громада Маньковець» (с.Маньківці)
- Громадська організація «Ялтушківськалелеченька» (с. Ялтушків)
- Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Сад Семіраміди» (с. Шипинки)
- Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Івановецькі куркулі» (с. іванівці)
Калинівський район:
- Громадська організація «Комунарівська нова громада» (с. Комунарівка)
- Громадська організація «Новогребельська веселка» (с. Нова Гребля)
Крижопільський район:
- Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Вільшанський колосок» (с. Вільшанка)


Чечельницький район:
- Громадська організація «Вербські первоцвіти» (с. Вербка)
- Громадська організація «Водограй достатку» ( с. Рогізка)


Ямпільський район:
- Громадська організація «Добробут Довжка» (с. Довжок)

 

За матеріалами веб-сайтів Вінницької обласної Ради та Вінницької облдержадміністрації

 

Ірина Кривіцька, начальник загального відділу виконавчого апарату Чечельницької районної ради,  координатор Чечельницького ресурсного центру розвитку громад

           

      

 

123