Координаційна рада в Калинівському районі
22.03.19

Голова Чечельницької районної ради Сергій П'яніщук та голова Чечельницької райдержадміністрації Сергій Пустовий взяли участь у розширеному засіданні Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної Ради, яке відбулося 20 березня на базі Калинівського району. Було розглянуто  питання щодо стану надання первинної медичної допомоги жителям сільських населених пунктів та хід виконання рішення 4 сесії обласної Ради 7 скликання від 11 лютого 2016 року № 45 «Про обласну Програму «Майбутнє Вінниччини в збереженні здоров’я громадян» на 2016-2020 роки». Перед початком засідання учасники Координаційної ради відвідали Калинівську центральну районну лікарню.

– За 2016-2018 роки лише по цьому закладу реалізовано три проекти в рамках обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад на загальну суму в межах 330 тисяч гривень, – розповідає голова Калинівської районної ради Василь Поліщук. – Це – створення дитячої ігрової кімнати для дітей дитячого відділення Калинівської центральної районної лікарні – 49 404 грн., куточок реабілітаційного затишку для людей з обмеженими можливостями та учасників АТО, що перебувають на стаціонарному лікуванні в Калинівській ЦРЛ – 200 000 грн та облаштування пішохідних доріжок для людей з обмеженими фізичними можливостями на території Калинівської ЦРЛ  – 80 000 грн.

В 2018 році обласна програма «Майбутнє Вінниччини в збереженні здоров'я громадян на період 2016-2020 роки» профінансована більш як на 87 млн грн., а програму Розвитку системи екстренної медичної допомоги Вінницької області до 2020 року на суму понад 3 млн. грн.

Відвідуючи  об’єкти соціально-культурного спрямування у селі Бережани Калинівського району, учасники Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної Ради побували у місцевому Будинку культури. Нагадаємо, що в рамках розширеного засідання Координаційної ради йдеться про забезпечення сталого розвитку територіальних громад та їх об’єднань через реалізацію проектів обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад.

Роботу місцевого Будинок культури забезпечує чотири працівники. Гордістю села є народний аматорський ансамбль «Берегиня» під керівництвом  С.В. Ломачевського. Учасниками гурту є жителі села Бережани.

– Ми беремо участь у обласному конкурсів проектів розвитку територіальних громад з 2011 року, – розповідає директор Будинку культури Наталія Колесник. – Виграли такі проекти: міжнародний проект «БІБЛІОМІСТ» та  «Впровадження енергоефективної системи опалення в сільському Будинку культури» (2012), «Дозвольте запросити Вас на сцену…» (2013), заміна покрівлі сільського Будинку культури «Дім без даху не буває!» (2016).

В Будинку культури  діє зала урочистої реєстрації шлюбів, концертна зала на 240 місць та сільська бібліотека.

– У нас є не тільки книжкові фонди, але й читацька зала, діє безкоштовний інтернет, ми організовуємо бібліомости, – говорить завідуюча бібліотекою Ольга Бойко.

– Намагаємось робити життя наших жителів комфортнішим, – додає Бережанський сільський голова Галина Фурман. – Наше село невелике, і бюджет невеликий, тому пишемо постійно проекти, завдяки яким маємо такий результат. Перший конкурс у 2011 року виграли з будівництва водопроводу. В наступні роки ще 11 конкурсів виграли. За такими конкурсами – наше майбутнє.ело

Одним з питань є забезпечення сталого розвитку територіальних громад та їх об'єднань через реалізацію проектів обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад. Як приклад успішної реалізації зазначеного напряму у Калинівському районі є село Бережани, де проживає 1200 жителів.

– З 2012 року  в рамках обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад 11 проектів, поданих громадою,  визнано переможцями, – говорить Бережанський сільський голова Галина Фурман. – Серед них – сучасний спортивний та дитячий майданчик, утеплення фасаду амбулаторії, вуличне освітлення, ремонт покрівлі, опалення в будинку культури та інше. Громада також брала участь в міжнародних конкурсах. Загалом отримали 20 перемог в грантових конкурсах.

Учасники Координаційної ради відвідали дитячий садок художньо-естетичного напряму «Казка», який працює з 2013 року. Заклад відвідує 68 дітей. Діє три різновікові групи,  працює 19 працівників,  з них сім – педагогічних працівників.  У 2014 році громада виграла фінансування з обласного конкурсу на реалізацію проекту  «Ігровий майданчик для «Казки».

– Усі діти громади ходять у садок, він найкращий у районі, – розповідає завідуюча дитячим закладом Людмила Чуйко. – Садочок побудували всього за два роки. Є  централізована подача води, опалення, посадили сад. Щоправда, зарплата мінімальна. Але усі педагоги віддаються своїй справі. Проводимо казкотерапію, пісочну терапію, діють гуртки «Чарівні пальчики» та  «Умілі ручки»

У розвиток дитячого закладу були залучені кошти із районного, обласного і державного  бюджетів. Допомогли також місцеві підприємства та господарства.

– Село Бережани – класичний приклад, коли обласний конкурс проектів розвитку територіальних громад дав поштовх, а також можливість району дофінансувати заклад, – зазначив голова обласної Ради Анатолій Олійник. – Це приклад спільної праці, це шанс залучити кошти в громаду.

     

  

 

  


Джерело: https://vinrada.gov.ua/selo-berezhani-stalo-prikladom-spilnoi-praci-u-realizacii-socialnih-proektiv.htm

Джерело: https://vinrada.gov.ua/u-kalinivskij-rajonnij-likarni-realizovano-socialni-proekti-na-sumu-330-tisyach-griven.htm

123