Легалізація заробітної плати - шлях до отримання пенсії
14.06.18

      12 червня 2018 рокувідбулося засідання робочих груп з питань легалізації зайнятості населення та дотримання законодавства про працю, яке провів перший заступник голови Чечельницької РДА - Віталій Савчук, за участі начальника головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Олени Корчаки та заступника начальника Головного управління Держпраці у Вінницькій області - Юрія Ковальчуката всіх членів робочих груп. Також на дане засідання були запрошені керівники підприємств та ФОПів.

      Головуючий засідання, Віталій Савчук коротко проінформував присутніх про стан справ у Чечельницькому районі по легалізації та детінізації зайнятості населення, середньої заробітної плати та акцентував увагу на фінансовій та адміністративній відповідальності за порушення трудового законодавства.

    У своєму виступі Корчака Олена Сергіївна – начальник головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області  сконцентрувала увагу на актуальності  питання легальної праці та наповненні бюджету Пенсійного фонду та місцевих бюджетів. За даними Пенсіного фонду на 10 працюючих осіб припадає 13 пенсіонерів, тому офіційна середня заробітна плата повинна становити 15 тис. грн. Що дасть змогу утримати молодих людей від виїзду на роботу за кордон. «Кожен громадянин має усвідомити: щоб у майбутньому отримувати пенсію – уже сьогодні потрібно заробляти легальний страховий стаж. І лише спільні зусилля усіх соціальних партнерів щодо легалізації трудових відносин є запорукою успішної боротьби з тіньовою зайнятістю», – наголосила під час свого виступу Олена Корчака.

         Виступила Клітченко Світлана Миколаївна – начальник Бершадського об’єднаного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області та   та презентувала інформацію,  щодо стану справ та реалізації державної політики у сфері зайнятості,  детінізації  економіки, забезпечення своєчасності і повноти сплати податків по Чечельницькому району та  наповненні  бюджету Пенсійного фонду. У квітні 2018 року  із 1459 застрахованих осіб у 250 осіб заробітна плата становила менше мінімальної. У галузі освіти 61 особа отримувала зарплату нижче мінімальної, 95 осіб працювали неповний робочий день. Протягом січня – травня 2018 року було легалізовано 4 робочих місця, до органів Держпраці направлено матеріали по 12 суб’єктах господарювання.

У своєму виступі Ковальчук Юрій Павлович – заступник начальника управління Держпраці у Вінницькій області - повідомив  присутніх про відповідальність та розміри штрафів за порушення законодавства про працю. Акцентував увагу на штрафах за підміну трудових відносин договорами цивільно – правового характеру. По Вінницькій області органами Держпраці за 2017 рік легалізовано 7000 осіб.

         Матвієнко Сергій Васильович – заступник начальника – начальник Чечельницького відділення Гайсинської ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області доповів про результати боротьби з тіньовою зайнятістю по Чечельницькому району та заборгованості сплати по ЄСВ по підприємствах. Надходження до бюджету по сплаті ЄСВ за січень – травень 2018 року становили 8 млн. грн., що на 1 млн. грн. більше ніж за відповідний період минулого року. Заборгованість по сплаті ЄСВ на даний час становить 365 тис.грн.

         Колісник Юхим Іванович – голова координаційної ради профспілок району, голова районного комітету профспілок працівників АПК ознайомив присутніх про стан справ у профспілкових організаціях району.

Були           заслухані найбільші боржники із виплати заробітної плати та сплати ЄСВ – підприємства, установи та фізичні особи – підприємці, яким члени робочих груп надали відповідні рекомендації щодо вирішення проблемних питань.

         Наприкінці  засідання перший заступник голови Чечельницької районної державної адміністрації Савчук В.В. підсумував результати роботи робочих , наголосив  на подальшій співпраці всіх членів  робочих груп району щодо запобігання детінізації економіки району та побажав подальшої плідної праці.

Марія Скоцеляс,

начальник відділу міжнародного співробітництва та регіонального розвитку райдержадміністрації

123