Ліквідовано черговий спалах африканської чуми свиней
10.04.17

1 квітня 2017 року житель с. Мар’янівка звернувся до завідувача Верхівським пунктом ветеринарної медицини з інформацією, що в його приватному господарстві загинула свиня віком 9 місяців, вагою 80 кг. В господарстві утримується ще 10 голів свиней.

Цього дня о 20-ій годині вечора був проведений патологоанатомічний розтин трупа. При огляді внутрішніх органів виявлено геморагічне запалення слизової шлунку та тонкого кишківника, цироз печінки, інші органи були без видимих патологічних змін.

При клінічному огляді свинопоголів’я виявлено, що тварини знаходяться в пригніченому стані, температура тіла 40,5-42,0 градусів, спостерігалися відмова від корму, почервоніння шкіри в ділянці живота та вух. Годують тварин сухими концентрованими кормами (дерть від зерновідходів ячменю, пшениці), напування молочною сироваткою з корит. Надалі дане поголів’я свиней знаходилося під наглядом завідувача Верхівським пунктом ветеринарної медицини Цибуляка A.A.

В сусідніх подвір’ях жителів села загибелі та захворювання тварин фахівці ветмедицини не виявили.

Було відібрано патологічний матеріал та вміст шлунку загиблої тварини для проведення вірусологічного, бактеріологічного та хіміко-токсикологічного дослідження.

Згідно з результатами дослідження від 3 квітня 2017 р. №002132п.м./17 Випробувального центру державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, виявлено ДНК вірусу африканської чуми свиней.

З квітня 2017 року об 11:00 проведено позачергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Барській райдержадміністрації, рішенням якого було визначено епізоотичним осередком по захворюванню домашніх свиней на африканську чуму домогосподарство гр. Шумейко В.О. с .Мар'янівка та встановлено карантин. Встановлено зону захисту - межі епізоотичного осередку адміністративну територію с. Мар’янівка Барського району Вінницької області. Визначено межі зони нагляду території Барського району

Встановлено ветеринарно-поліцейські карантинні пости на 3- х шляхах.

5 квітня в с. Мар'янівка Барського району локалізовано осередок захворювання свиней на АЧС.

Вогнище захворювання було оперативно виявлено і знешкоджено завдяки злагодженим діям відповідних підрозділів Держпродспоживслужби, національної поліції та ДСНС.

В даному господарстві проведено ряд заходів, а саме: піддано безкровному умертвінню та спалено 11 голів свиней, очищено від гною гноєзбірники, гноєві риштаки та оброблені хлорним вапном, продезінфіковано приміщення, трактор та тракторний причіп, після вивезення трупів. Спецодяг, взуття та малоцінний інвентар спалено.

Нагадую, що на Вінниччині зафіксували черговий випадок африканської чуми свиней. 22 березня група швидкого реагування здійснила виїзд до села Городок Іллінецького району. 23 березня було лабораторно підтверджено наявність у тварин ДНК вірусу.

Раніше тварини загинули у трьох населених пунктах Мурованокуроливецького району. На території с. Вищеольчедаїв, с. Морозівка та смт. Муровані Курилівці оголосили карантин. 29 серпня на Вінниччині зафіксували перший випадок спалаху африканської чуми свиней. У селі Кирнасівка Тульчинського району загинули 120 тварин те понад три сотні довелося умертвити.

123