Матеріальна допомога державному службовцю
27.10.20

На підставі роз’яснення Національного агентства України з питань державної служби від 25 вересня 2020 року №120-р/з матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань не є обов'язковою виплатою і може здійснюватися за рішенням керівника державної служби в межах затвердженого фонду оплати праці за наявності фінансового ресурсу після забезпечення працівників державного органу обов'язковими виплатами такими як: посадовий оклад, надбавки за ранг та за вислугу років, грошова допомога при наданні щорічної основної оплачуваної відпустки.

Статтею 57 Закону України “Про державну службу” визначено, що державним службовцям надається щорічна основна оплачувана відпустка тривалістю 30 календарних днів, якщо законом не передбачено більш тривалої відпустки, з виплатою грошової допомоги у розмірі середньомісячної заробітної плати.

Законодавством не передбачено обмежень щодо кількості днів щорічної основної відпустки для виплати грошової допомоги у розмірі середньомісячної заробітної плати.

Згідно зі статтею 59 Закону України “Про державну службу”  щорічні відпустки надаються державним службовцям у порядку та на умовах, визначених законодавством про працю.

Відповідно до статті 79 Кодексу законів про працю України щорічні основна та додаткові відпустки повної тривалості у перший рік роботи надаються працівникам після закінчення шести місяців безперервної роботи на даному підприємстві, в установі, організації.

У разі надання зазначених відпусток до закінчення шестимісячного терміну безперервної роботи їх тривалість визначається пропорційно до відпрацьованого часу, крім визначених законом випадків, коли ці відпустки за бажанням працівника надаються повної тривалості.

Поділ щорічної відпустки на частини будь-якої тривалості допускається на прохання працівника за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів.

Статтею 12 Закону України “Про відпустки” також передбачено, що щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів.

Таким чином, державному службовцю, з яким укладено контракт про проходження державної служби на період дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS - CoV-2, грошова допомога виплачується виключно з наданням щорічної основної оплачуваної відпустки. У випадку поділу щорічної основної оплачуваної відпустки на частини, грошова допомога у розмірі середньомісячної заробітної плати виплачується за заявою працівника один раз на рік при наданні будь-якої з частин щорічної основної оплачуваної відпустки, незалежно від кількості днів такої відпустки.

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань державному службовцю, з яким укладено контракт про проходження державної служби на період дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS - CoV-2, може бути надана за рішенням керівника державної служби в межах фонду оплати праці.

123