М.Скоцеляс: про малий і середній бізнес
15.09.17

Як відомо, підприємства малого та середнього бізнесу відіграють важливу роль у стабілізації економіки району: забезпечують насиченість ринку товарами та послугами, створюють конкурентне середовище, істотно наповнюють місцеві бюджети, створюють додаткові робочі місця; поліпшують загальні параметри інвестиційного клімату. Тому в районі забезпечено програмний підхід до розвитку малого і середнього підприємництва та розроблено  та затверджено “Програму розвитку малого і середнього підприємництва Чечельницького району на 2017 – 2018 роки”.

Програма містить узгоджений за ресурсами, виконавцями і термінами реалізації комплекс заходів, спрямованих на створення правових, фінансових, соціально – економічних, організаційно – господарських та інших умов розвитку малого і середнього підприємництва в районі, якими передбачено 240 тис грн:

-        120,0 тис грн – кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття;

-        120,0 тис грн - кошти місцевих бюджетів (селищної та сільських рад, на території яких  розвиватиметься підприємництво).

Станом на 01.09.2017 року на обліку перебуває 646 суб’єкта підприємницької діяльності – фізичних осіб з яких діє 75,4 % (487 підприємців). Припинили свою діяльність 223 фізичні особи підприємці.  За 8 місяців поточного року зареєстровано 63 фізичних осіб – підприємців. Серед фізичних осіб-підприємців найбільш поширеним видом діяльності є роздрібна торгівля, якою займаються понад 65% приватних підприємців району. Також збільшилась кількість підприємців, які займаються виробництвом продукції. Зокрема, виробництвом меблів, виробів з бетону та цементу, лісопильним та стругальним виробництвом, наданням послуг з вантажних та пасажирських перевезень, побутових послуг та послуг по технічному обслуговуванню і ремонту автомобілів.

 Станом на 01.09.2017 року до бюджетів усіх рівнів від суб’єктів господарювання фізичних осіб-підприємців надійшло 9090,4 тис грн податків та зборів, у тому числі - 2995,1 тис грн  єдиного соціального внеску.

Отримали допомогу по безробіттювід Чечельницького центру зайнятостіодноразово для відкриття власної справи 3 чол.,на загальну суму 78,8 тис грн:

      - 25,9 тис грн (вантажні перевезення);

     - 11,2 тис грн ( вирощування зернових культур);

     - 41,7 тис грн(вирощування свиней).

З метою створення сприятливих умов для отримання суб’єктами господарювання та населенням району адміністративних послуг, відкрито Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), через який за 8 місяців 2017 року надано 4060 послуг, в т.ч.  659 - для юридичних та  ФОП.

          Такожу нашому районі відкрито Центр з обслуговування платників податків (ЦОПП).  Відкриття ЦОПП даєзмогу зробити сплату податків, зборів та єдиного соціального внеску зручнішим.

Начальник відділу міжнародного співробітництва та регіонального розвитку райдержадміністрації Марія Скоцеляс

123