На Вінниччині сьогодні майже 84% дітей-сиріт виховуються у сімях

На Вінниччині сьогодні майже 84% дітей-сиріт виховуються у сім’ях, що на 3% більше середньоукраїнського показника

Так прокоментувала ситуацію щодо опублікованого 26 вересня рейтингу «Оцінка результатів діяльності Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій за січень – червень 2013 року» заступник голови облдержадміністрації Любов Спірідонова.
«Діти-сироти та діти, що позбавлені батьківського піклування, оточені на Вінниччині найпильнішою увагою,- зауважила вона,- реалізуючи в області соціальні ініціативи Президента України щодо підвищення соціального захисту найбільш уразливих верств населення та забезпеченню права кожної дитини на виховання в сім'ї, ми в першу чергу дбаємо не про рейтинги та відсотки, а про конкретних сиріт та влаштування їх у родини, будинки сімейного типу, інші форми сімейного виховання».
У згаданому рейтингу основним показником, за яким оцінювалась реалізація в області державної політики щодо влаштування дітей-сиріт в сімейні форми виховання є приріст (зменшення), порівняно з минулим роком питомої ваги дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються у сімейних формах виховання, до загальної кількості дітей даної категорії.
«Цей показник не може постійно зростати,- пояснила Любов Спірідонова, оскільки саме питома вага дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються у сімейних формах виховання має бути постійно і стабільно високою. Чим більшим був показник питомої ваги дітей-сиріт, влаштованих у сім’ї, у Вінницькій області порівняно з іншими областями України, тим менший буде приріст. Отже цей показник не може відображати реальної картини щодо реалізації права дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, бути влаштованою та виховуватись у сімейних формах виховання».
Динаміка в області з даного питання позитивна. «Якщо у 2007 році ми мали в області лише три прийомні родини і один дитячий будинок сімейного типу,то тепер на Вінниччині – 148 прийомних сімей і 37 дитячих будинків сімейного типу, – підкреслила Любов Спірідонова. – У них виховується 552 дитини. Із 228 дітей, які осиротіли у першому півріччі цього року, лише 10 направлені в інтернатні заклади. Але ще є підстави сподіватися, що й ці діти знайдуть нові родини».
Саме на підставі інформації, що надходить безпосередньо від областей, офіційної статистики та даних інших центральних органів виконавчої влади, де за основу брався показник питомої ваги дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, охоплених сімейними формами виховання, Міністерство соціальної політики оприлюднило соціальні рейтинги регіонів щодо охоплення дітей-сиріт сімейними формами виховання по цілому комплексу критеріїв. Згідно інформації Мінсоцполітики Вінницька область увійшла до п’ятірки лідерів, разом з Харківською, Сумською, Рівненською та Дніпропетровською областями.