На Вінниччині відзначили річницю заснування "Народного Руху України

На Вінниччині відзначили річницю заснування «Народного Руху України за перебудову»

У рамках відзначення на Вінниччині 25-тої річниці з дня створення громадсько-політичної організації «Народний Рух України за перебудову» 11 вересня в обласній універсальній науковій бібліотеці імені К.А. Тімірязєва відбувся вечір-зустріч під назвою «Народний рух України: місце в історії і політиці».
Участь у святкування взяли члени Вінницького крайової організації Народного руху України, громадськість, студенти Вінницького державного педагогічного університету імені М.Коцюбинського.
В рамках заходу презентовано документальну виставку, присвячену ювілею «Народний рух України – за ідею державотворення».

Для довідки:
Народний Рух України за перебудову виник в СРСР одночасно із опозиційними фронтами у Прибалтійських республіках-колоніях, які прагнули скинути Московське ярмо поневолених народів та відновити власні самостійні держави.
Організаційною силою Руху, як громадсько-політичної сили виступило Всеукраїнське товариство української мови імені Тараса Шевченка.
7-9 вересня 1989 року у м. Київ відбувся установчий з’їзд Руху, що став важливим етапом активізації громадянської активності українського народу , спрямованої на повалення тоталітарного комуністичного режиму та утворення суверенної української держави.
Водночас з цими подіями у Вінниці у листопаді 1989 року відбулося установче віче Народного фронту на Вінниччині. 16 лютого 1989 року газета «Літературна Україна» надрукувала програму та Статут Народного руху України за перебудову, запропонований спілкою письменників України. Тоді ж Народний фронт відразу влився до НРУ і став називатись крайовим рухом.
У перший же рік свого існування Рух організував ряд великих масових заходів, метою яких була боротьба за державну незалежність, відродження української нації, відтворення історії українського народу і державності. Особливу увагу в пропагандистській роботі Рух приділяв вихованню історією.
 
Департамент  інформаційної  діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА