Новій медицині – однозначно бути!
05.02.18

На цьому наголосив голова райдержадміністрації Сергій Пустовий на розширеній спільній медичній раді лікарні планового лікування (ЛПЛ) та районного центру первинної медико-санітарної допомоги (РЦ РМСД) смт. Чечельник, що відбулась 1 лютого 2018 року. У нараді також взяв участь голова районної ради Сергій П’яніщук. Перед присутніми  виступили з доповідями очільники медичних закладів району Сергій Могила та Віктор Коваль.

«Охорона здоров'я, як галузь, на даний час переживає не простий період реформування. Головною   метою   діяльності   галузі    охорони   здоров'я   в   2017  році  було збереження здоров'я громадян України шляхом забезпечення доступності первинної медико-санітарної   допомоги  всім  верствам населення, підвищення      якості спеціалізованої   медичної   допомоги,   ефективного     використання     фінансових, матеріальних  та  трудових  ресурсів, забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя» – зазначив головний лікар КЗ «Чечельницький РЦ ПМСД» Віктор Коваль.

Протягом останніх років загальна кількість  населення  району має тенденцію до поступового зменшення. Демографічну ситуацію в районі  можна відзначити зниженням  народжуваності, спостерігається зменшення  показників смертності, природній приріст залишається від’ємний.

Загальна чисельність населення району становить всього 21081 жителів, з яких діти до 14років – 2954, підлітки 15-17років – 733, дорослі 18 і старші – 17394 осіб.

За даними, із загальної чисельності населення – 51 ліквідатор аварії на ЧАЕС, 11 евакуйованих та переселенців, 9448 жителів таких, що є постраждалими і проживають на території,  9 населених пунктів, забруднених радіоактивними нуклідами в результаті аварії на ЧАЕС.

Медична допомога на первинному  рівні надається КЗ «Чечельницький РЦ ПМСД». До закладів цього рівня входять такі структурні підрозділи – 10 амбулаторій загальної практики-сімейної медицини, 4 фельдшерсько-акушерських пункти, 2 фельдшерських пункти та 7 медичних пунктів.

Як повідомив головний лікар, за штатним розписом в закладах первинної допомоги затверджено 18,5 лікарських посад, зайнято 10,25  (8 фіз.о), дефіцит лікарських посад становить 10,5 осіб або 56,7%, з яких 6 лікарів загальної практики-сімейної медицини, 1 терапевт. В 6 амбулаторіях загальної практики медична допомога в основному надається середнім  медичним персоналом, яким Центр забезпечений на 96%.

«Найбільш кваліфіковану медичну допомогу  мають можливість отримати жителі сіл Ольгопіль, Демівка, Рогізка, смт. Чечельник з приписними дільницями.  Всі лікарі загальної практики сімейної медицини є членами асоціації сімейної медицини області, удосконалюють свої знання на конференціях, більшість пройшли річне навчання в школі  сімейних лікарів, відповідно наказу Департаменту охорони здоров’я» – зазначив Віктор Коваль.

Натомість, як зазначив головний лікар лікарні планового лікування Сергій Могила, вторинний рівень медичної допомоги здійснювався комунальною установою «Чечельницька лікарня планового лікування» за своїм структурним поділом на такі підрозділи: адміністративно-управлінська частина, діагностична служба, лікувальна служба на 75 ліжок, із яких – відділення реабілітації та відновного лікування – 20 ліжок, терапевтичне відділення – 30 ліжок, гінекологічне відділення – 10 ліжок, педіатричне відділення – 15 ліжок, консультативно-діагностична поліклініка та допоміжний і господарсько-обслуговуючий підрозділи.

Сергій Миколайович також відмітив, що кадрове забезпечення лікарні здійснено відповідно до відкоригованого штатного розпису, за яким передбачено всього  48,75 лікарських посад, із яких фактично зайнятих 35,75 посад – 29 посад фізичними особами, або доля укомплектованості лікарських посад становить всього – 59,7%, а дефіцит укомплектованості  посад лікарями сягнув рівня 40,3%.

Медичні заклади району у 2017 році було профінансовано у повному обсязі. КУ «Чечельницька ЛПЛ» фінансувалась в умовах реформених перетворень в системі охорони здоров’я держави в цілому і  в районі безпосередньо, з урахуванням інфляційних процесів. На календарний період року кошторисом із змінами було затверджено 14054,6 тис.грн, що фактично забезпечило майже стабільне, за словами головного лікаря, функціонування установи, і дало можливість закінчити фінансовий рік без заборгованості за всіма показниками видатків.

«Окрім того, за сприяння  народного депутата Македона Ю.М. за програмою соціально-економічного розвитку на рахунок нашої лікарні у 2017р. додатково надійшло 97 тис.грн, що дозволило замінити віконні та дверні блоки на металопластикові у дитячому відділенні» – повідомив Сергій Могила.

В області первинної допомоги в 2017 році було затверджено кошти в сумі – 7478,5 тис.грн. З місцевого бюджету виділено 1064,7тис. грн., що дозволило забезпечити надання більш якісної медичної допомоги соціально-незахищеним верствам населення – малозабезпеченим особам, дітям-інвалідам, інвалідам та учасникам війни, інвалідам загальних захворювань, а також хворим на цукровий діабет придбати цукрознижуючі препарати, що становило – 799,35 тис. грн.

Як зазначив головнийлікар центру первинної допомоги Віктор Коваль, по виконанню Державної програми «Доступні ліки», за участю 3-х аптек – ПрАТ «Медпрепарати», ФОП Оринянська С.І «Вікторія»,  ФОП Котлінський В.В. – протягом минулого року було використано  коштів: основних – 302 тис.грн (100%), додаткових - 500 грн.

За звітний 2017 рік число відвідувань до лікарів становило 88028, що у 2,33 рази  є нижчим за число відвідувань у 2016році ( 1555658), у тому числі звернень до лікарів консультативно-діагностичної поліклініки у 2017році сягнуло 43346, що також є менше у 2,44 рази показника таких відвідувань у 2016 році (90640).

Як прозвітував головний лікар Віктор Коваль, медичні заклади первинної допомоги всього району протягом 2017 року було оновлено та трансформовано. У лікувально-профілактичних закладах районного центру первинної допомоги було здійснено  ремонтні роботи  на загальну суму   99,2 тис. грн.

«За рахунок благодійних внесків від АФ «Україна – О» в сумі 20,0 тис. грн в 2017 році було проведено закупівлю будматеріалів для облаштування огорожі амбулаторії ЗПСМ с. Каташин. Також за кошти, надані сільською радою с. Демівка в сумі 15,0 тис. грн., виготовлено проектно-кошторисну документацію на ремонт покрівлі амбулаторії ЗПСМ с. Демівка» – повідомив Віктор Коваль.

Адміністрацією  КЗ «Чечельницький РЦ ПМСД» приділяється велика увага   медичному обслуговуванню учасників АТО,  в тому числі тих, які отримали поранення, їх сім'ям. Медичним обладнанням та устаткуванням заклад забезпечений на 86%  по даним інвентаризації, що підтверджує 4 місце в усій області.

Що ж стосується планів на 2018 рік, то головні лікарі основних медичних закладів району повідомили, що готові вже впроваджувати нову медичну реформу.

Головний лікар Комунальної установи «Чечельницька лікарня планового лікування» Сергій Могила зазначив, що на виконання перспективного плану реформ медичної галузі перш за все поставлено організаційні питання, тобто подача інформації на госпітальну раду щодо структури закладу та видів медичної допомоги, які будуть надаватися в КУ «Чечельницька ЛПЛ», маршруту пацієнтів; а також підготовка документів для перетворення КУ «Чечельницька ЛПЛ» у КП «Чечельницька ЛПЛ». Окрім того, одним із основних питань стане переоформлення ліцензій на медичну практику та наркотики й упорядкування штатів у процесі перетворення лікарні в комунальне підприємство, а також формування нових тарифів на надання різних видів медичної допомоги та діагностики.

«Окрім організаційних питань, залишаються актуальними й буденні проблеми. Насамперед, укріплення матеріально-технічної бази, тобто проведення капітальних ремонтів в терапевтичному та дитячому відділеннях; виготовлення проектно-кошторисної документації для ремонту харчоблоку та пральні; капітальний ремонт санітарного автомобіля ТОЙОТА для доставки важкохворих на третинний рівень; закупівля додаткового медичного обладнання (дефібрилятор, медична апаратура для ЛОР хворих та інше).

В той же момент головний лікар Комунального закладу «Чечельницький районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Віктор Коваль наголосив на основних пріоритетних завданнях первинної допомоги.

«Нашим основним завданням на 2018 рік буде, перш за все, втілення нової реформи. Це реорганізація КЗ «ЧечельницькийРЦ ПМСД» в комунальне некомерційне неприбуткове  підприємство «Чечельницький РЦ ПМСД» протягом 1-го півріччя 2018 року, тобто створення спроможної медичної мережі медичних закладів району, створення та функціонування районної медичної інформаційної системи. А для цього необхідно забезпечити 11 робочих місць лікаря відповідними електронними програмами, забезпечити амбулаторії швидкісним інтернет-зв'язком, а також доукомплектувати медичні заклади необхідними медичними обладнанням та устаткуванням відповідно до затвердженого табеля оснащення», – наголосив Віктор Коваль.

Наостанок, голова райдержадміністрації Сергій Пустовий обговорив організаційні моменти з лікарями, порадився як правильно впровадити медичну реформу в сучасних умовах, також очільник району посприяв створенню двостороннього діалогу між головними лікарями та присутніми на медичній раді. Натомість, головні лікарі медичних закладів первинної та вторинної медицини відповіли на всі запитання та запевнили, що протягом 2018 року медицина Чечельницького району оновиться повністю.

123