Обговорювали соціальний захист громадян з інвалідністю
22.07.16

 

З метою впровадження нових форм і методів роботи та для покращення можливостей служби зайнятості щодо надання соціальних послуг громадянам з обмеженими фізичними можливостями, а також  обміну досвідом і координацією спільної роботи органів влади, служби зайнятості та соціальних партнерів щодо сприяння зайнятості інвалідів днями в приміщенні Чечельницького районного центру зайнятості відбувся круглий стіл на тему: «Працевлаштування, зайнятість та навчання соціально незахищених верств населення».

Для обговорення існуючих проблем соціального захисту громадян з інвалідністю за круглим столом зібрались представники органів влади, спеціалісти соціальних установ, а саме: директор центру зайнятості  Котенко Олена Миколаївна, заступник начальника Бершадського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Вінницької області Іванова Людмила Сергіївна, провідний спеціаліст відділу персоніфікованого обліку пільгових категорій населення управління праці та соціального захисту населення РДА Бучацька  Валентина Станіславівна, заступник директора – начальник відділу надання соціальних послуг центру зайнятості Винарчук Тетяна Іванівна, начальник відділу взаємодії з роботодавцями Істратова Наталія Дмитрівна, а також інваліди, які перебувають на обліку в центрі зайнятості.

Відкрила засідання директор центру Олена Котенко, яка наголосила, що одним із пріоритетів у діяльності служби зайнятості є сприяння у працевлаштуванні особам з особливими потребами, а також поінформувала присутніх про роботу, проведену службою зайнятості в напрямку працевлаштування інвалідів з початку року.  

Людмила Іванова у своєму виступі підкреслила, що для людей з інвалідністю мати роботу – це можливість суттєво підвищити свій соціальний статус і добробут, а також роз'яснила порядок призначення та перерахування пенсій згідно пенсійного законодавства.

Провідний спеціаліст відділу персоніфікованого обліку пільгових категорій населення управління праці та соціального захисту населення РДА Валентина Бучацька розповіла про те, що громадяни даної категорії потребують справедливого соціального захисту та відповідних умов життя для успішної  інтеграції  у суспільстві, а також відмітила, що водночас існує й проблема низької конкурентноздатності інвалідів, оскільки зростають вимоги до рівня освіти, трудового досвіду претендентів на робоче місце, і також підкреслила, що для створення в районі сприятливих умов життєдіяльності людей з обмеженими фізичними можливостями реалізується ряд соціальних програм, розкрила шляхи та результати їх реалізації.

Тетяна Винарчукзазначила, що інваліди належать до такої категорії людей, яка потребує додаткової уваги від суспільства і від влади. Так, говорячи мовою цифр, протягом січня – червня 2016 року в районному центрі зайнятості зареєстровано та надано статус 24 особам з інвалідністю. Загалом на обліку у центрі перебувало 30 інвалідів. На професійне навчання з числа інвалідів направлено 4 особи, участь у роботах тимчасового характеру та громадських роботах взяло 8 чоловік та працевлаштовано 5 інвалідів. На даний час на обліку в РЦЗ перебуває 19 осіб з обмеженими  фізичними можливостями.

Під час зустрічі учасники обговорили питання працевлаштування осіб з інвалідністю, адаптації їх на новому робочому місці, професійної, медичної та соціальної реабілітації інвалідів. У ході дискусії було окреслено ряд напрямків, за якими необхідно розвивати співпрацю між соціальними партнерами щодо посилення соціального захисту інвалідів та їх безперешкодної інтеграції у суспільне життя.

Підводячи підсумки засідання, Олена Миколаївна Котенко подякувала учасникам круглого столу за внесені конструктивні пропозиції і зазначила з  упевненістю, що координація спільних зусиль буде сприяти досягненню позитивних результатів не тільки центру зайнятості, а й усіх сторін соціального діалогу.

Для учасників круглого столу було проведене анкетування та роздано друковані інформаційні матеріали про послуги служби зайнятості для осіб з інвалідністю.

123