Під охороною держави перебуває 46 пам'яток місцевого значення
07.01.20

За інформацією відділу культури і туризму райдержадміністрації сьогодні у Чечельницькому районі під охороною держави перебуває 46 пам'яток місцевого значення (історичні, археологічні, архітектурні та садово-паркові).

 Історичні пам’ятки - це могили, пам’ятники і пам’ятні знаки воїнам-визволителям, партизанам та односельцям які загинули під час Другої світової війни, пам’ятний знак жертвам Голодомору 1932-1933рр. та сталінських репресій 1937 р.,  могила січових стрільців (кам’яний хрест біля зупинки «Ланок» с.Тартак), пам’ятник Дмитру Чечелю.  Найстаріші пам’ятники датуються подіями Української революції (1919-1920 роки). В числі, тих, які збудовані останнім часом - 2000-2001 роки - пам’ятний знак жертвам Голодомору та сталінських репресій (с.Ольгопіль) і пам’ятник Дмитру Чечелю (Чечельник).

Храм Покрови Пресвятої Богородиці в с. Каташин (1778 р.) та будинок управляючого палацу князя Орлова в Чечельнику (19 ст.) представляють собою пам’ятки архітектури. А парк князя Орлова – пам’ятку садово-паркового мистецтва.

Археологічні пам’ятки, які датуються починаючи від IY-III до н.е., а це - Поселення трипільської  культури, черняхівської, Могильник епохи бронзи, Городище  і поселення розташовані на території громад:  Бондурівка, Білий Камінь, Рогізка, Стратіївка, Тартак, Чечельник. Їх перелік збільшується, адже дослідження проводяться впродовж 50-ти років і щороку додаються нові артефакти.

«Тільки з вашою допомогою, земляки, ми зможемо зберегти спільні скарби нашої спадщини!», - закликають чечельничан працівники відділу культури РДА, які клопітливо займаються збором, популяризацією та відновленням пам’яток місцевого значення.

123