Підстави та порядок позбавленя батьківських прав
29.01.20

Відповідно до положень Сімейного кодексу України, батьки можуть бути позбавлені батьківських прав стосовно своїх дітей у разі, якщо вони:

1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;
2) експлуатують дитину, примушують її до жебракування, бродяжництва, непосильної праці, заняття проституцією, злочинною діяльністю;
3) засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини;
4) жорстоко поводяться з дитиною: вчиняють фізичне чи психічне насильство, принижують гідність дитини тощо.
5) є хронічними алкоголіками або наркоманами і це підтверджено відповідними медичними висновками;
6) ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини.
Ухилення батьків від виконання своїх обов'язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, наприклад: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини і це негативно впливає на її фізичний розвиток; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її виховання; не надають дитині доступу до культурного і духовного розвитку; не виявляють інтересу до життя; не створюють умов для отримання освіти.

Вказані фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов'язками.

Не може бути позбавлена батьківських прав особа, яка не виконує своїх батьківських обов'язків внаслідок душевної хвороби, недоумства, тривалого відрядження, утворення перешкод з боку іншого з батьків, з яким проживає дитина.

Рішення про позбавлення батьківських прав ухвалюється виключно судом щодо батьків, які не забезпечують належне виховання своїх дітей.

Позбавлення батьківських прав допускається тільки лише щодо дітей, які не досягли 18 років.

Для позбавлення батьківських прав необхідно:
1. Встановити, що особа свідомо порушує батьківські обов'язки, злісно не виконує вимог та рекомендацій органів опіки і піклування, служб у справах дітей, навмисно ухиляється від лікування (хронічні алкоголіки, наркомани, токсикомани).
2. Звернутись до органу опіки та піклування, щоб отримати висновок про доцільність позбавлення батьківських прав конкретної особи.
3. Звернутись до суду з позовною заявою про позбавлення батьківських прав.
Справи про позбавлення батьківських прав розглядаються судом за заявою:
- одного із батьків, опікуна, піклувальника, особи в сім’ї якої проживає дитина;
- закладу охорони здоров'я, навчального або іншого дитячого закладу, в якому перебуває дитина;
- органу опіки та піклування;
- самої дитини, яка досягла чотирнадцяти років.

У всіх випадках органи опіки та піклування беруть участь у розгляді кожної справи про позбавлення батьківських прав.

Якщо позов про позбавлення батьківських прав пред'явлений до одного з батьків, суд повинен залучити до участі в справі другого з батьків з тим, щоб вирішити питання про передачу йому дитини на виховання.
Якщо дитина проживала з обома батьками, то у разі позбавлення батьківських прав одного з них, вона лишається на вихованні у другого з батьків.

Якщо ж позбавлені прав обоє з батьків, дитина передається під опіку органам опіки та піклування, якими вирішуються питання, яким особам або установам слід передати дитину на виховання: призначають опікуна (піклувальника) або, в залежності від віку та стану здоров'я, віддають дитину до дитячого будинку, дитячого будинку сімейного типу, школи-інтернату.

Особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини. При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов’язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

 

За отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутися до Чечельницького бюро правової допомоги Гайсинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  з 09-00 год. до 18-00 год. за адресою: смт.Чечельник, вул. Свято- Михайлівська 7.

123