Пісня єднає покоління
25.05.17

Райдугою квіткового царства, цвітом каштанів та бузку, краплями весняного дощику та щирими усмішками зустріли Іллінці творчі колективи Вінницької, Житомирської, Київської, Хмельницької та Черкаської областей, які приїхали подолавши чимало  кілометрів до співучої столиці Вінниччини – Іллінців.

І дивного в цьому нічого немає, бо Іллінці – частинка нашої великої співучої нації, і саме тут билося і б’ється вічне серце народної пісні.

Цю щиру спадщину підхопив у далекому 1959 році ХХ століття Віталій Іович Іжевський – людина складної трагічної долі, яку не зламав режим сталінських репресій. Саме пісня підняла його з колін. І своєю музикою, як композитор, виступами Іллінецького народного хору «Вінок Поділля», засновником і диригентом якого був Віталій Іович, він утвердив на Вінниччині народно-хоровий спів.

Творчість Іжевського розвивалася за трьома основними напрямками: виконанням фольклорного місцевого пісенного матеріалу, виконання творів сучасних українських композиторів А.Філіпенка, К.Домінчена, І.Шамо, А. Пашкевича, П.Майбороди, які писали в манері народного хору, а також творів академічного стилю М.Леонтовича, К.Стеценка, П.Ніщинського, Є.Козака. Та попри все Маестро був залюблений у народно-хоровий спів. Він створив хоровий колектив зі своєю манерою співу «Вінок Поділля», який нині носить ім’я свого талановитого засновника.

Його приклад високого служіння народній пісні й народному хору спонукає працювати самовіддано й молодих хормейстерів, котрі представляли свої хорові колективи на Першому Всеукраїнському фестивалі-конкурсі ім.В.Іжевського «Над Собом пісня дзвінко лине».

Дев’ятнадцять творчих колективів урочистою ходою-парадом, у супроводі духового оркестру, пройшли однією із головних вулиць міста і вишикувалися на площі перед районним Будинком культури, де відбулося урочисте відкриття пісенного свята.

Іллінецький міський голова Володимир Ящук  привітав гостей-учасників свята народної пісні від імені громади.

Теплі слова пролунали з вуст голови районної державної адміністрації Андрія Лисака та голови районної ради Сергія Загороднюка, провідного спеціаліста обласного центру народної творчості Ніни Джус. Поетичне вітання учасникам фестивалю виголосила поетеса з Вінниці, наша землячка, уродженка с.Неменка, Світлана Травнева.

На запрошення іллінецької громади на захід прибули діти та внуки Віталія Іовича, зокрема сини Володимир та Мирослав і донька Лариса. Від усієї родини син Віталія Іжевського – Володимир, подякував міському голові, усім іллінчанам, організаторам фестивалю-конкурсу, високодостойним гостям з Вінниці, Києва та учасникам-конкурсантам за те, що вшановують пам’ять їх батька. Володимир Іжевський сказав: «Людина живе на землі доти, доки в серцях наступних поколінь живе про неї пам’ять».

Під спів хору «Вінок Поділля» дівчата піднесли гостям міста  короваї на вишитих рушниках, як вияв поваги й гостинності іллінчан.

 До підніжжя пам’ятника земляку-композитору Петру Ніщинському були покладені квіти від усіх учасників фестивалю. Цю місію виконали Заслужений працівник культури України, художній керівник та диригент Заслуженого народного ансамблю пісні і танцю України «Дарничанка» Петро Андрійчук та Заслужений працівник культури України, художній керівник та диригент народного аматорського хору «Надвечір’я» Хмельницького міського будинку культури Борис Лободюк.

Квіти до могили Віталія Іжевського поклали – соліст народного хору «Вінок Поділля» Антон Колесник та директор Красненьківського сільського Будинку культури Ніна Метельська.

П’ятсот п’ятдесят виконавців злились в багатоголосий хор, і над площею зринає пісня-гімн «Ой у лузі червона калина похилилася…». Під спів пісні представники колективів-учасників уквітчали барвистими стрічками кущ калини – символ нашої неньки України, біля районного будинку культури.

Тут же, на площі, було представлено високоповажне журі, яке очолив професор інституту мистецтв Київського національного університету культури й мистецтв, Заслужений працівник культури України Петро Андрійчук та проведено жеребкування черговості виступів колективів.

Далі концертна програма проходила в районному Будинку культури. Концертна зала не змогла вмістити всіх бажаючих побачити дійство, яке напрочуд професійно творили самодіяльні народні колективи Черкащини, Хмельниччини, Київщини, Житомирщини, Вінниччини.

Конкурсна програма фестивалю тривала понад чотири години. Іллінчани отримали велику насолоду від виконання пісень різних конкурсантів. Бурхливі оплески, овації, вигуки «браво», радісні обличчя й сльози на очах глядачів додавали натхнення конкурсантам.

Зали ніхто не покидав навіть тоді коли, півтори години журі підводило підсумки, адже серед такого різноманіття професійно підготовлених колективів визначити переможців було непросто. Справедливо зазначили члени журі, що перемогла на цьому святі пісня. І все-таки варто зазначити, що окремі колективи були просто неперевершені. Серед них – народний аматорський хор агрофірми «Ольгопіль» Чечельницького району Вінницької області (художній керівник – Валентина Футимська). За підсумками конкурсу наші земляки в числі трьох найкращих колективів, які посіли перше місце і були нагороджені дипломом І ступеня та пам’ятним знаком.

По завершенні конкурсної програми учасники та гості фестивалю переглянули фільм про життєвий і творчий шлях В.І. Іжевського, автором якого є Заслужений журналіст України Ганна Секрет.

Свято ж вирувало, свято продовжувалось, йому було тісно в стінах. У фойє, вестибюлі, на сходах Будинку культури, лунала музика, пісні, пари кружляли у танці. Тож ті колективи, які вже виступили, радували глядачів виконанням української пісні на двох майданчиках у центрі міста.

Після оголошення результатів фестивалю-конкурсу та нагородження учасників дійства, заключне слово виголосив головний ініціатор, організатор, режисер фестивалю-конкурсу, Заслужений працівник культури України, директор комунального закладу “Центр культури, мистецтва та естетичного виховання” міської ради Микола Романов. Він подякував міському голові Володимиру Ящуку за велику підтримку в реалізації цього непростого проекту, подякував усім, хто взяв участь у конкурсі, висловив слова вдячності родині Іжевських та усім глядачам.

Проникливим завершенням І Всеукраїнського фестивалю – конкурсу народного хорового співу імені В.Іжевського  стала пісня «Ой роде наш красний» у виконанні юної талановитої Влади Смоляної.

Ось такий наш народ! І в горі, і в радості – він співає, бо народна пісня не тільки розрадить, підтримає, але й об’єднає людей різних поколінь, людей різних регіонів та областей.

Щасливі, збуджені, радісні, окрилені піснею, щирістю та щедрістю іллінчан, від’їжджали учасники конкурсу додому. Сподіваємось, що в їхніх серцях на довгий час залишиться добра згадка про Перший Всеукраїнський фестиваль-конкурс колективів народного хорового співу ім.В.Іжевського «Над Собом  пісня дзвінко лине».

Прощай, фестиваль 2017! Здрастуй, фестиваль 2018!

   

123