Розпочалась виплата проіндексованих пенсій з 04.05.2020
08.05.20

Роз’яснення про щорічне збільшення пенсій надає керівник сервісного центру у Чечельницькому районі Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Людмила Сергіївна Іванова. 

Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 01.04.2020 року №251 “Деякі питання підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році” головним управлінням Пенсійного фонду України у Вінницькій області проведено індексацію пенсій з 1 травня поточного року.
       Пенсії перераховано із застосуванням коефіцієнта збільшення середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується при обчисленні пенсій, у розмірі 1,11.
    Якщо розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії не досягає 100 гривень, встановлюється доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсій.
         Перерахунку підлягали пенсії, обчислені за:
-   Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”;
-  відповідно до статей 54 і 59 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” у розмірі відшкодування фактичних збитків;
- пенсії по інвалідності військовослужбовцям строкової служби та членам їх сімей у зв’язку з втратою годувальника, обчислені за Законом України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”.
        Варто нагадати:
    Розмір пенсії   за Законом України №1058 “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” визначається з урахуванням індивідуальних показників особи, зокрема  коефіцієнта страхового стажу і заробітку.
      Розмір пенсії по інвалідності,що настала внаслідок Чорнобильської катастрофи, для осіб із числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і пенсії у зв’язку з втратою годувальника із числа  учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС обчислюється в розмірі відшкодування фактичних збитків (у відсотках) за формулою, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 №1210.
       Пенсії по інвалідності військовослужбовцям строкової служби визначаються у відсотках (40-100% залежно від групи і причини інвалідності) від середнього заробітку з урахуванням індивідуального коефіцієнта заробітку особи.
        Розмір пенсійних виплат у одержувачів пенсій, призначених згідно Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, які набули необхідного страхового стажу (35 років чоловіки та 30 років жінки) встановлено в сумі не менше ніж 2100 гривень (з урахуванням надбавок та підвищень, окрім пенсій за особливі заслуги перед Україною).
      Перерахунок проведено автоматично, згідно з Порядком проведення перерахунку пенсій відповідно до частини другої статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20 лютого 2019 року №124.
    Виплата проіндексованих пенсій розпочалась 4 травня 2020 року і буде проведена у встановлені пенсіонерам дати виплати шляхом зарахування на рахунки в банках або через АТ “Укрпошта”.

123