Роз'яснення щодо відпустки по догляду за дитиною до 3 років
08.05.20

Оформлення відпустки для догляду за дитиною до 3 років. Про те, хто має право на цю відпустку, як її оформити, які гарантії підприємство зобов'язане забезпечити працівникові, який перебуває в цій відпустці, - роз’яснення начальника  відділу з питань правового забезпечення та діловодства апарату райдержадміністрації  Наталії НИКИТЮК

ДОКУМЕНТАЛЬНЕ ОФОРМЛЕННЯ

Відпустка для догляду за дитиною до досяг­нення нею трирічного віку — це вид соціальної відпустки.

Право скористатися нею настає в працюючої мами після закінчення її відпустки у зв'язку з вагіт­ністю та пологами (ст. 179 КЗпП і ст. 18 Закону про відпустки). При цьому цілком допустима ситуація, коли після відпустки у зв'язку з вагітністю та поло­гами працівниця оформляє щорічну основну і до­даткову відпустки. У такому разі працівниця має право оформити відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку відразу після за­кінчення щорічних основної і додаткової відпусток.

Щоб оформити відпустку для догляду, праців­ниця повинна подати роботодавцеві відповідну заяву. У ній потрібно зазначити дату початку від­пустки і період, протягом якого працівниця планує перебувати в такій відпустці (наприклад, до досяг­нення дитиною одного року (півтора року, трьох років)).

До заяви потрібно додати копію свідоцтва про народження дитини. На підставі отриманих доку­ментів роботодавець видасть наказ (розпоряджен­ня) про надання відпустки.

Якщо, перебуваючи у відпустці для догляду за першою дитиною, жінка народжує другу дитину і не планує поки що виходити на роботу, то наказ про надання відпустки для догляду за другою ди­тиною не видаєте. Чинним законодавством не пе­редбачено оформлення одночасно двох відпусток для догляду за першою і другою дитиною до трьох років. Такий наказ (за необхідності) має бути вида­ний з наступного дня після закінчення відпустки для догляду за першою дитиною (див. лист Мінпраці від 12.07.2010 р. № 201/13/116-10). У період відпуст­ки для догляду за дитиною за жінкою зберігається її робоче місце (посада) (ст. 2 Закону про відпустки).

І ще один момент. Відпустку для догляду за ди­тиною до 3 років може взяти не лише мати дитини, але й інший член сім’ї.

ПЕРІОД ВІДПУСТКИ І СТРАХОВИЙ СТАЖ

Період перебування працівниці у відпустці для догляду до 3 років згідно з ч. 2 ст. 181 КЗпП за­раховують до: загального стажу роботи, безперерв­ного стажу роботи, стажу роботи за фахом. Крім того, такий період зараховують до:

     1) страхового стажу для оплати лікарняних (абзац другий ч. 1 ст. 21 Закону № 1105);

     2) страхового стажу для призначення пенсії (п. 8 ч. 1 ст. 11 Закону № 1058).

А ще період перебування мами або іншого ро­дича у відпустці для догляду за дитиною до 3 років також зараховується до стажу державної служби (п. 10 ч. 2 ст. 46 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-Л/Ш).

Водночас період такої відпустки не врахову­ють при визначенні стажу роботи, що надає право на щорічну (основну, додаткову) відпустку (п. З ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки).

...лікарняні. Жінці, яка перебуває у відпустці «до 3 років» і не працює, не оплачуються періоди тимчасової непрацездатності.

У разі хвороби дитини віком до 3 років лікар­няний лист для догляду за такою дитиною взагалі не видається (п. 3.15 Інструкції № 455).

Виняток становить тільки один випадок: мама захворіла і не може здійснювати догляд за дитиною.

У такому разі п. 3.13 Інструкції № 455 передба­чає можливість видати лікарняний лист іншій пра­цюючій особі, яка і здійснюватиме догляд за дити­ною віком до 3 років замість її матері. Лікарняний тому, хто «тимчасово доглядає», виписує лікар-педі-атр на підставі довідки з поліклініки або стаціонару, що засвідчує захворювання матері.

... декретні. На практиці частими є випадки, коли жінка, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, приносить роботодавце­ві листок непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами.

У цьому випадку листок непрацездатнос­ті у зв'язку з вагітністю та пологами видається й оплачується на загальних підставах. А ось на пері­од, поки мама перебуватиме в пологовому будин­ку і не зможе доглядати за дитиною, у відпустці для догляду за якою вона перебуває, особа, яка здійснюватиме такий відхід, може оформити в пе­діатра листок непрацездатності. І як у випадку, розглянутому вище, підставою для видачі такого лікарняного буде довідка зі стаціонару, що за­свідчує пологи матері, яка перебуває у відпустці для догляду до 3 років.

...звільнення. Стаття 184 КЗпП забороняє звільняти за ініціативою роботодавця вагітних жі­нок і жінок, що мають дітей віком до 3 років. Розі­рвання трудового договору з такими працівниками можливе тільки при повній ліквідації підприємства і з обов'язковим працевлаштуванням.

А якщо ліквідації підприємства не відбува­ється, а ліквідується тільки відділ, у якому працює жінка, що має дітей віком до 3 років? Усе одно звільнити її з підприємства, навіть з подальшим працевлаштуванням, не можна. Таку працівницю необхідно перевести на інше місце роботи (до ін­шого відділу).

Зовсім інша річ — звільнення працівниці за зго­дою сторін або за її ініціативою (тобто власним ба­жанням працівниці). Якщо ініціатива розірвати тру­дові відносини виходить від неї, то жодних заборон на її звільнення в трудовому законодавстві немає.

...переведення/переміщення. Доволі часто на практиці виникає ситуація, коли відділ, у якому працювала працівниця до того, як пішла у відпуст­ку для догляду за дитиною, хочуть ліквідувати. Як у такій ситуації бути з працівницею-відпускницею?

Тут є два варіанти.

Варіант 1 — переміщення. Так, не вимагає згоди працівника переміщення його на тому само­му підприємстві на інше робоче місце, до іншого структурного підрозділу в тій же місцевості, дору­чення роботи в межах спеціальності, кваліфікації або посади, обумовленої трудовим договором.

Варіант 2 — переведення. Якщо просто пере­вести працівницю неможливо (наприклад, немає такої вакантної посади в іншому підрозділі чи є, але при цьому змінюється розмір заробітку), то її згода на переведення потрібна. Працівниця згод­на? Чудово!  

Переведення працівниці до іншого відділу потрібно оформити відповідним наказом (розпо­рядженням) керівника підприємства.

Працівниця проти? Отже, на жаль, ліквідувати відділ не вийде. Так, може, краще подумати над ва­ріантом переміщення?

...відрядження. Якщо жінка, яка має дити­ну до 3 років, перервала відпустку для догляду за нею і вийшла на роботу на повний робочий день чи перебуває у відпустці і працює в режи­мі неповного робочого часу, майте на увазі: її не можна направляти у відрядження за жодних об­ставин, навіть у разі її згоді (ст. 176 КЗпП).

Інша річ — посада працівниці зазначена в колдоговорі підприємства серед посад і профе­сій, робота на яких постійно проходить у дорозі і носить роз'їзний.(пересувний) характер. У цьо­му випадку службові поїздки такої працівниці не вважаються відрядженням, і вона не має пра­ва відмовитися від виконання покладених на неї обов'язків.

...навчальні відпустки. Навчальні відпустки жінці, яка перебуває у відпустці для догляду за ди­тиною до 3 років, не надаються. Щоб скористатися правом на навчальну відпустку, жінка повинна пе­рервати відпустку для догляду за дитиною до трьох років (як це зробити, див. нижче).

При цьому роботодавець не повинен вима­гати від жінки відпрацювати певний час перед ви­ходом у навчальну відпустку (див. лист Мінпраці від 27.07.2010 р. № 217/13/116-10).

Після закінчення навчальної відпустки пра­цівниця може знову повернутися у відпустку «до З років». Для цього їй потрібно написати нову заяву на цю відпустку, а роботодавцеві — видати новий наказ про її надання.

ШУКАЄМО ЗАМІНУ

Тепер давайте розберемося, як підприємству прийняти на посаду працівниці, яка пішла у від­пустку для догляду до 3 років, іншого працівника. Чи вважається таке робоче місце вакансією і чи потрібно повідомляти про її наявність до центру зайнятості? Розпочнемо з того, що на період пе­ребування жінки у відпустці для догляду до 3 ро­ків роботодавець має право прийняти на роботу за строковим трудовим договором іншого праців­ника.

«Відпускаючи» працівницю, у наказі про на­дання відпустки для догляду до 3 років краще зазначити не точну дату її закінчення, а написати так: «з (дата початку відпустки) до дня фактично­го виходу на роботу». Адже така працівниця може в будь-який час перервати цю відпустку і стати до роботи.

Аналогічним чином має бути зазначений і строк дії строкового трудового договору. Стро­ковий трудовий договір з працівником, якого ви приймаєте на посаду працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду до 3 років, має бути розі­рваний у день, що передує дню виходу працівниці з відпустки (п. 2 ст. 36 КЗпП). У цей же день з ним потрібно буде провести остаточний розрахунок.

Посада працівниці, яка пішла у відпустку для догляду до 3 років, не є вакантною, оскіль­ки на період такої відпустки за цією працівницею зберігається робоче місце. Виключити працівни­цю на час відпустки зі штату роботодавець не має права (див. лист Мінсоцполітики від 16.05.2012 р. № 158/13/1323-12). Тому у формі звітності № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» таку посаду зазначати не потрібно.

ВИХІД НА РОБОТУ, НЕ ЧЕКАЮЧИ З РОКІВ

У будь-який момент, не чекаючи, поки дитині виповниться 3 роки, працівниця може перервати відпустку для догляду за нею і вийти на роботу. І тут у працівниці є вибір. Вона може приступити до сво­їх обов'язків «на повну», тобто вийти на звичайний установлений на підприємстві (чи для неї") режим робочого часу. А може скористатися своїм правом, передбаченим ст. 56 КЗпП, і вийти на неповний ро­бочий час.

Стати до роботи жінка може й не перерива­ючи відпустки до 3 років — у режимі неповного робочого часу. Чинне законодавство це дозволяє (ч. 8 ст. 179 КЗпП, ч. 4. ст. 18 Закону про відпустки).

Але відразу скажемо: у цьому вже давно немає сенсу. Раніше, коли мамам виплачувалася допомога до 3 років, «сидіння» у відпустці мало вирішальне значення для її виплати. Зараз такої допомоги не­має. А на допомогу при народженні дитини, яку ви­плачують зараз, вихід жінки на роботу (хоч повний, хоч неповний робочий час) ніяк не впливає.

ВИПОВНИЛОСЯ З РОКИ: КОЛИ ВИХОДИТИ НА РОБОТУ

У загальному випадку відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за­кінчується в день виповнення дитині 3 років. Вийти на роботу жінка повинна наступного дня після дня народження дитини. Наприклад, дитині виповнить­ся 3 роки 18.02.2020 р. Жінці слід вийти на робо­ту 19 лютого 2020 року.

Зверніть увагу: якщо жінка стає до роботи після закінчення відпустки для догляду до 3 ро­ків, то окремі накази про закінчення такої відпуст­ки і про початок виконання посадових (робочих) обов'язків не видають.

ВИСНОВКИ

Жінці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років і не працює, не оплачуються періоди її тимчасової непрацездатності, але опла­чують листок непрацездатності у зв'язку з вагітніс­тю та пологами.

Не чекаючи, поки дитині виповниться 3 роки, працівниця може вийти на роботу, у тому числі й у режимі неповного робочого часу.

У загальному випадку останнім днем відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею триріч­ного віку буде день виповнення дитині 3 років.

123