Щоб не допустити АЧС у район
09.08.17

Сьогодні, під головуванням першого заступника голови райдержадміністрації Віталія Савчука відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації. Перед присутніми виступив заступник начальника відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Бершадського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Анатолій Бурбело. Головний ветеринар району поінформував про встановлені факти африканської чуми у Вінницькій області та вказав на причини розповсюдження АЧС.

28 липня 2017 року підприємець із села Мигалівці Барського району звернувся до районної державної ветеринарної лікарні з заявою про загибель 8 свиней віком до одного року. Наступного дня загинуло ще 14 свиней. Спеціалісти ветеринарної медицини виїхали на місце, зробили розтин загиблих тварин, матеріали з яких відправили до Державного науково - дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно - санітарної експертизи на дослідження.

29.08.2017 р. від Головного управління держпродспоживслужби у Вінницькій області надійшла інформація про захворювання свиней на АЧС. За результатами дослідження випробувального центру державного науково - дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно - санітарної експертизи захворювання підтвердилось.

Після цього, 29 липня о 21 годині відбулось засідання державної протиепізоотичної комісії при Барській райдержадміністрації, рішенням якої затверджено план ліквідації вогнища захворювання: визначено зону захисту - територію с. Мигалівці; встановлено карантинний пост на виїзді з ферми; визначено межі зони нагляду території прилеглих сіл Козарівка, Журавлівка, Лугове, Ялтушків, Ходаки, Черешневе, Чемериське, Стасюки, Борщі, Регентівка, Терешки, Діброва.

У зоні захисту обстежено 137 дворів, в яких оглянуто 457 голів свиней ( свині клінічно здорові), та одне господарство, з якого 130 клінічно здорових забито на переробному підприємстві. В неблагополучному пункті вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника АЧС: 30 липня піддано безкровному умертвінню 281 голову та спалено разом з загиблими тваринами 303 голови, проведено механічну очистку приміщень та попередньо продезінфіковано 5 об’єктів, на даний час проводяться роботи з очистки території та дезінфекції.

Раніше африканську чуму свиней зафіксували на території с.Вищеольчедаїв, с.Морозівка та смт. Муровані Курилівці.

Перший спалах хвороби виявили у селі Кирнасівка Тульчинського району. Там довелося умертвити близько 500 свиней.

Ймовірною причиною виникнення хвороби в цих регіонах стало несанкціоноване переміщення інфікованих збудником АЧС вантажів (живі тварини, сировина або продукція тваринного походження).

Голова обласної протиепізоотичної комісії - перший заступник голови ОДА Андрій Гижко зазначив, що спалах АЧС у с. Мигалівцях наразі локалізовано узгодженими діями відповідних служб усіх рівнів.

Причини розповсюдження АЧС:

відсутність дієвого контролю при внутрішньодержавному переміщенні живих тварин та сировини;

торгівля живими тваринами та сировиною на стихійних ринках;

нехтування елементарними заходами біобезпеки, в переважній більшості в особистих підсобних господарствах громадян та дрібних спеціалізованих підприємствах; не повна депопуляція диких кабанів;

відсутність “серйозних” заходів відповідальності за дії осіб що призвели до розповсюдження хвороби;

затримки із виділенням та виплатою коштів за вилучене та знищене поголів'я тварин при ліквідації хвороби

Щоб уникнути виникнення 1 розповсюдження африканської чумн свиней необхідно дотримуватися таких заходів:

Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами.

Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі,використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.

Не дозволяти відвідувати господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам. Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів.

Не забивати хворих тварин та не переробляти туші захворілих тварин.

Не утримувати в приватному господарстві свиней, якщо Ви мисливець.

Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без переварування.

На закінчення роботи комісії перший заступник голови райдержадміністрації В.Савчук наголосив на необхідності роз’яснювальної роботи серед власників свиней щодо запобігання поширенню хвороби та на важливості страхування свинопоголів’я.

123